A több tízmillió forint értékű berendezés érkezésével gyorsabbak lettek a vizsgálatok és a minőség is hatalmasat fejlődött.

Egy modern Computer Tomográf (CT) készülék érkezett a városba még tavaly decemberben. A teljesen felújított, 5 éves berendezés a korábbi 12 éves CT-t váltotta le, aminek lejárt a minősítése, így újat biztosított a beszállító cég. Az új CT-t az elmúlt hetekben beállították, a kezelőszemélyzet megismerte a működését, most már teljes kapacitással dolgozik.

– Ez egy 16 szeletes spirál CT vizsgáló, ami a korábbi, 1 szeletes berendezést váltotta le. Maga a vizsgálat az előkészületekkel együtt most már csupán néhány perc, ez pedig nagyban megkönnyíti a súlyos betegek, a kisgyerekek, illetve az idős, zavart betegek vizsgálatát – mondta Dr. Sebők Edit, a radiológiai osztály vezető főorvosa. – A kiértékelést egy másik teremben végezzük számítógépeken, a vizsgálat után 1-2 órán belül pedig már meg is kapják a betegek a leletet. A vizsgálati mennyiség az adott kvóta miatt nem lehet több egy hónapban mint eddig, azonban a vizsgálat sokkal gyorsabb, precízebb és alaposabb az új CT-vel. A képminőség rengeteget javult, jobb a képek térbeli felbontása. Az új géppel pedig már tudunk ereket is vizsgálni – fogalmazott a főorvos. Hozzátette, hogy Orosházán a CT várólista az országoshoz képest jóval rövidebb, 2-3 hét.

Az új CT berendezéssel gyorsabb lesz a diagnosztika (Fotók: Rajki Judit)
Az új CT berendezéssel gyorsabb lesz a diagnosztika (Fotók: Rajki Judit)

A kórház főigazgatója kiemelte, hogy az új berendezés a képalkotó diagnosztikában nagy előrelepést jelent, de itt nem állt meg a fejlődés.
– A most épülő új kórházi tömbbe többek között érkezik egy digitalizált röntgen készülék is, ami újabb jelentős fejlődés lesz ezen a területen. Tovább gyorsul majd a betegellátás és javul a minőség is. A tervek szerint bekapcsolódhatunk a Telemedicina programba, így az itt elkészült felvételeket más kórházakban dolgozó orvosok is szinte azonnal láthatják, amitől még hatékonyabb lesz a gyógyítás – fogalmazott dr. Kalmár Mihály.

Prof. Dr. Palkó András
Prof. Dr. Palkó András

Az új CT érkezése miatt szakmai konferenciát is szerveztek a kórházban, ahol Prof. Dr. Palkó András, a Szegedi Radiológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára is tartott előadást.

– Ez a CT hatalmas technikai előrelépés, megfelel annak a szintnek, ami az orosházi kórház profiljához és ellátási szintjéhez szükséges. Ezt a berendezést az egész kórház használni fogja, ezért a klinikus kollégákat tájékoztattam a lehetőségekről. Felvázoltam nekik, hogy milyen területeken érdemes CT vizsgálatokat kérni a betegüknek a még hatékonyabb gyógyítás érdekében – mondta el a professzor.

Hangsúlyozta, hogy a képalkotó diagnosztika területén elképesztő iramú a fejlődés, amit nehéz követni, azonban Magyarország a gazdasági lehetőségeihez képest tartja a lépést.

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja