Városunk történetének bemutatása napjainkig.

Orosháza területén található múzeumok, védett épületek, szobrok.

A magas színvonalú oktatás biztosítás az önkormányzat fő célja.

Civil, közhasznú szervezetek és sportegyesületek bemutatása.

Orosháza által adományozott díszpolgári kitüntetést kaptak.

Orosháza templomai, felekezetei.

Városunk

Városunk a rendszerváltással együtt járó gazdasági átalakulások után is megőrizte meghatározó szerepét Békés megyében. Az üveggyártás, a mezőgazdasági gépgyártás és az élelmiszeripar mellett számos kisebb-nagyobb termelőüzem kínál megélhetést az itt élő embereknek.

Nem véletlen, hogy az egykoron mezőgazdasági központként nyilvántartott Orosházát manapság a megye legiparosodottabb városaként szokás emlegetni. Mindamellett a térség földrajzi, természeti adottságainak köszönhetően az agrárium jelentősége továbbra is kiemelkedő Orosháza mindennapi életében.

Az elmúlt húsz évben a tercier, azaz a szolgáltatói szektor rohamos növekedése településünkön is kézzel fogható. A megye kiemelkedő oktatási központjaként széles képzési kínálatot nyújt a tanulni vágyóknak a bölcsödétől immáron a diplomáig. A magas színvonalú alapfokú oktatás biztosítását az önkormányzat partnereként – így a városi fenntartású intézmény mellett – a katolikus, református és evangélikus egyházak is segítik. A Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont a Szegedi Tudományegyetem Békés megyei Rezidens Központjaként egyedülálló tanulmányi életpályát kínál az általános iskola első osztályától egészen az érettségiig, elősegítve a majdani egyetemi, főiskolai életbe történő zökkenőmentes átmenetet. A Gyulai Szakképzési Centrum Tisza Kálmán Szakképző Iskolájában mintegy 950 diák tanul. A Kodolányi János Egyetem a 2011/2012-es tanévben nappali tagozatos képzéseket indított Orosháza-Gyopárosfürdőn, így városunk immáron a diplomára vágyó környékbeliek számára is kiváló képzési lehetőségeket nyújt.

Orosháza életében a turizmus kiemelt jelentőséggel bír. A város központjától mindössze három kilométerre található Gyopárosfürdő az országban egyedülálló atmoszférájával, korszerű, minden igényt kielégítő infrastruktúrájával méltán híres és elismert fürdőhely határon innen és túl, mely egész évben várja vendégeit. A Gyopárosfürdőn található, elmúlt években épült, illetve felújított szálláshelyek és a festői környezetben kialakított fürdőkomplexum igazi felüdülést kínál minden idelátogató Kedves Vendégünknek.

Kistérségi központként, mely mintegy 67 ezer ember érdekeit képviseli, kiemelt kultúraközvetítő szerepe van Orosházának. A Petőfi Művelődési Központ egész évben változatos – számos ingyenes – programot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Nagy Gyula Területi Múzeum az állandó, helytörténeti tárlatok mellett időszakos kiállításokkal vonzza a látogatókat.

Látogasson el Ön is városunkba, élvezze Orosháza vendégszeretetét!
Evangélikus templom
A városközpontban áll egyetlen műemlékünk, a későbarokk stílusú evangélikus templom (1777-1830 között épült), melynek oltára előtt őrzik a Zombáról elhozott harangot.
Orosháza Táncsics Mihály Gimnázium
Táncsics Mihály Gimnázium

A Táncsics Mihály Gimnázium előtti téren található a Történelmi Emlékpark, Szervátiusz Tibor alkotása, mely a városalapítás 250. évfordulója alkalmából készült el.

Orosháza városi képtár
Városi képtár

Az időszaki kiállítások mellett a Városi Képtár kiállítóterében olyan neves alkotók állandó kiállítása tekinthető meg, mint Boldizsár István (1897-1984), Bolmányi Ferenc (1904-1990), Pap Gyula (1899-1983) és Csáki-Maronyák József (1910-), festőművészek, valamint a világhírű orosházi szociofotós Müller Miklós (Nicolas Muller 1913-2000).

Orosháza Petőfi Művelődési Központ
Petőfi Művelődési Központ

Az épületben található a város egyetlen 400 főt befogadó színházterme. További helyiségek a 250 fős koncertterem, az első emeleti részen több kis terem, a második emeleti részen a 150 fős kamaraterem és a 100 fős Zomba terem található. A Művelődési Központ ad otthont a város számos kulturális és ünnepi rendezvényének.

Nagy Gyula Területi Múzeum Dózsa György utcai épülete.
Nagy Gyula Területi Múzeum

A Nagy Gyula Területi Múzeum gyűjteményét Juhász Balázs polgári iskolai tanár az 1900-as évek elején alapozta meg, 1945 után Nagy Gyula múzeumigazgató fejlesztette tovább. Állandó kiállítása a „Nyolc nemzedék élete” a városalapító ősöktől napjainkig tekinti át településünk életének változásait.

Kossuth Lajos szobor

A Széchenyi téren áll Kossuth Lajos szobra, melyet 1904-ben Horvai János készített. A szobor 2012-ben eredeti helyére, felújított állapotban került vissza.

Természeti értékeink

Orosháza közigazgatási területén két országos jelentőségű védett, illetve számos helyi védelemre érdemes természeti terület illetve természeti érték található.

A Tatársánci ősgyep területe 1 ha, 1971-ben lett védetté nyilvánítva, országos jelentőségű, fokozottan védett terület. 1939- ben találták meg Pusztaföldvár határában az i.e. V. század táján épült pusztai földvárat. Az ásatások szerint 100 m átmérővel több mint 3 km hosszú lehetett az egykori erődvonal. A külső sáncvonal egy meredek falán maradt fenn egy darab ősgyep- maradvány. Jellemző növényei: bókoló zsálya, jakabnapi aggófű, ebfojtó müge, csuklyás ibolya, macskahere, sarlós gamandor, csattogó szamóca, közönséges borkóró.

Orosházán található egy kunhalom, a Gyopáros felsőtó nyugati szélétől 337 m-re nyugati irányban, ami országos jelentőségű védett természeti terület. Alakja erősen nyújtott, ovális, feltehetőleg bronzkori lakódomb lehetett méretei miatt. A halom magassága 4 m, környékének a tengerszint feletti magassága 89-90 m. A halom magassági száma 93,6 m. A palást 26 m széles és 74 m hosszú.

A várost övező területeken több Natura 2000 hálózatba tartozó különleges madárvédelmi területek, valamint kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területek találhatók, zömmel gyepterületek formájában. Természetvédelmi szempontból fontosak még a kisebb- nagyobb bányatavak, melyek esetenként fészkelési lehetőséget nyújtanak a vízimadaraknak.

A helyi jelentőségű természeti értékeink közül többek között említést érdemel az Eötvös téri japán akác, a Mikolai kerti kocsányos tölgy, az Árpád kerti piramistölgyek, a Bajnok – Rákóczi út sarki 2 db kocsányos tölgy, a Széchenyi téri nyugati ostorfák illetve a Református templomkertben lévő jegenyenyár.

Orosháza Árpadkerti piramistölgyek
Árpadkerti piramistölgyek
Orosháza Eötvös téri japán akác
Eötvös téri japán akác
Ostorfák a Széchenyi téren
Orosháza Bajnok-Rákóczi sarki tölgy
Bajnok-Rákóczi sarki tölgy
Orosháza református templom kerti jegenyenyár
Református templom kerti jegenyenyár
Orosháza Mikolay kerti tölgy
Mikolay kerti tölgy

Néhány adat a településről

Általános adatok:

 • Terület: 20 222 ha
 • Belterület: 2 318 ha
 • Állandó lakosság 2011.1.1-én: 30 240 fő
 • Lakások száma: 14 073 db
 • Önkormányzati tulajdonú lakások száma: 347 db

Közmű, infrastruktúra :

 • Háztartási villamosenergia fogyasztók száma: 16 469
 • Közüzemi ivóvízvezeték-hálózatba bekapcsolt lakások száma: 13 247
 • Közcsatornahálózatba bekapcsolt lakások száma: 8 874
 • Háztartási gázfogyasztók száma: 11 912
 • Szilárd burkolatú utak mérete: 327 km
 • Távbeszélő fővonalak száma: 6 383

Egészségügy:

 • Kórházak száma: 1 db
 • Orvosi rendelők száma: 7 db
 • Szociális intézmények száma: 10 db
 • Gyógyszertárak száma: 8 db
 • Gazdaság Benzinkutak száma: 7 db
 • Posták száma: 4 db
 • Bank(fiókok) száma: 8 db

Testvértelepüléseink:

Az első testvérvárosi kapcsolat a spanyolországi Llanes városával még 1987-ben jött létre. Ott élt a Nicolas Muller néven világhírűvé vált szociofotós, Müller Miklós, városunk szülötte.

1991-ben az erdélyi Nagykároly, 1993-ban a finnországi Kuusankoski, 1995-ben a szintén erdélyi Tusnád fürdő és Orosháza vezetői írtak alá okmányt a testvérvárosi megállapodásról.

A Tolna megyei Zomba községgel, ahonnan az orosháziak származnak, 1969 óta sokirányú kapcsolat fejlődött ki, melyet 1994-ben testvérvárosi hivatalos megállapodás is megerősített.

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja