Gazdaság

1. Általános információk

Orosháza Békés megye nyugati csücskében fekszik, népessége 29,300 fő. A város a megye legiparosodottabb települése, emellett kulturális, oktatási és kedvelt turisztikai központ. A kistérségi központ fejlett infrastruktúrával és intézményhálózattal biztosítja a térség mintegy 65 ezer emberének zökkenőmentes mindennapjait.

2. Megközelítés, közlekedés

Orosháza a Dél-Alföldi Régió egyik kiemelt jelentőségű közlekedési csomópontja. Budapesttől – közúton – 180 kilométerre fekszik (útvonal megtekintése). A Szegedről Debrecenig vezető 47-es számú főút mentén helyezkedik el, a jelentős tranzitforgalomtól azonban korszerű, kelet-nyugat irányú elkerülő út mentesíti a várost. Vasúton több irányból is megközelíthető, hiszen négy különböző vasútvonal keresztezi egymást Orosházánál. A magas színvonalú, és kiszámítható tömegközlekedés a város egész területén biztosított.

3. Oktatás

Orosháza a térség kiemelt oktatási központja. A Kodolányi János Egyetem évek óta kínál egyetemi képzést is a hallgatóknak, 2011 szeptemberétől pedig három szakon megkezdődik a nappali tagozatos oktatás is. A Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont a Szegedi Tudományegyetem kizárólagos rezidensiskolája, emellett jelentős szakmai háttérrel működő szakképző központ is. A Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma térségi TISZK (Térségi Integrált Szakképző Központ) bázisiskolaként működik együtt.

4. Gazdaság

Orosháza igazi gazdasági centrum, hiszen amellett, hogy a megye legiparosodottabb városa, fejlett mezőgazdasági és szolgáltató központ. A magyar üvegipar, valamint a libamáj fellegvára, de egyértelműen növekedési pályára állt az orosházi gépgyártás is.

5. Ipari Park

A 2000-ben létesült Ipari Park az M43-as autópályától 40 km-re, az M5-ös autópályától 57 km-re, míg a várost északról elkerülő 47-es számú főúttól 3 km-re helyezkedik el mintegy 40 hektáros területen. Jelenleg 11 vállalkozás működik a Parkban 20 hektáros területen, további 15 hektár a hasznosítható szabad terület. Az Ipari Park tömegközlekedéssel is megközelíthető, hiszen a 10-es viszonylatban közlekedő helyi autóbuszjárat végállomása ott található.

Közmű szolgáltatás, kapacitás:

 • gáz: 400 köbméter/óra
 • elektromos áram: 4000 kW
 • ivóvíz: 100 köbméter/nap
 • szennyvíz: 100 köbméter/nap
 • tűzivíz: 500 liter/nap

Ipari Park

Ipari Park

Orosháza Város Önkormányzata 1999-ben pályázott a Gazdasági Minisztérium által kiírt Ipari Park cím elnyerésére. A pályázat sikeres volt, a megjelölt terület a város dél-keleti részén a Tótkomlósi (4427) és Mezőkovácsházi (4428) utak által határolt 39,81 hektáros földrész megkapta az Ipari Park címet.

Ipari park –Southern Industrial Area
Ipari park –Southern Industrial Area

Elérhetőség:

Infrastruktúra

Az Önkormányzat Képviselő-testülete 2000. májusában megalapította az Orosházi Ipari Park Kft.-t, melyet megbízott az üzemeltetéssel és a földterületek értékesítésével. Az Ipari Park Kft. 2007. január elsején feloszlott. Az Ipari Park üzemeltetését a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Iroda látja el. Az Ipari Park zöldmezős beruházás, bár a Gyártelep utca két oldalán betelepült cégek még 1999 előtt érkeztek ide.

Az Ipari Parkban 2002-ben megépült a Gyártelep utca folytatása, így a Tótkomlósi és Mezőkovácsházi utak összeköttetése megoldottá vált.

Az Ipari Park területén közmű rácsatlakozási lehetőség a telekhatáron:

 • elektromos hálózat: 4 MW kapacitás (3db transzformátor állomás kiépítésével)
 • gázhálózat: 4 köbméter/h kapacitással (6bar nyomású gerincvezeték)
 • ivóvíz: Qd= 100 köbméter/nap városi ivóvízvezeték hálózat (NA 200 PVC gerincvezeték)
 • szennyvíz hálózat: Qd= 100 köbméter/nap kapacitással (NA 300 KG PVC gerinvvezeték)
 • csapadék elvezetés: 500 liter/s nyílt csapadékvíz csatorna az út mentén
 • telekommunikációs szolgáltató: Hungarotel Rt.

Tömegközlekedés:

 • a 10-es jelzésű helyi autóbusz járattal

A park teljes területe 40 ha, ebből:

 • rendelkezésre áll: 12,4 ha
 • kialakítható legkisebb teleknagyság: 5.000 négyzetméter
 • a legnagyobb teleknagyság: pedig 7,8 ha
Az Ipari park a Google Maps térképén
Az Ipari park nagyobb térképen való megjelenítése

Befektetési információk

Befektetési információk

Orosháza Város Önkormányzata széles körben kínál befektetési lehetőséget az alábbi területekre:

Idegenforgalmi befektetések

Orosháza – Gyopárosfürdő az „Alföld gyöngye”-ként ismert gyógyvízzel rendelkező idegenforgalmi központ. Strand és termálfürdő mellett sport és fitness szolgáltatással is rendelkezik. Az idegenforgalom növelésére szállodai – szabadidő eltöltés területére befektetőket vár a város.

Például:

 • szállodák
 • motelek
 • társas üdülők
 • szépségápoló centrum
 • ifjúsági szórakoztató központ
Szarvasi út – Mikes utca között

Szarvasi út – Mikes utca között

Helye: Szarvasi út – Mikes utca között
Hrsz: 4483/10; 4483/12
Terület: 5170 négyzetméter; 1 ha 0025 négyzetméter
Közművesítés foka: teljes
Építhető: áruház, bevásárló központ

Gyopárosi út jobb oldala

Gyopárosi út jobb oldala

Helye: Gyopárosi út jobb oldala
Hrsz: 7718 – 7725
Területe: hozzávetőlegesen 3 ha
Közművesítés foka: víz, gáz, villanyáram, telefon, út
Építhető: szálloda, panzió, üdülő park

Gyopáros, Kisvasút utca (a fürdő mellett!)

Gyopáros, Kisvasút utca (a fürdő mellett!)

Helye: Gyopáros, Kisvasút utca (a fürdő mellett!)
Hrsz: 8251/21
Terület: 2 ha 5000 négyzetméter
Közművesítési foka: teljes
Építhető: szálloda

Gyopáros, Mogyoró utca

Gyopáros, Mogyoró utca

Helye: Gyopáros, Mogyoró utca
Hrsz: 7713/7
Terület: 8789 négyzetméter
Közművesítés foka: víz, gáz, villanyáram, telefon
Építhető: például emeltszintű nyugdíjasház

Szabadság tér 1., társasházban iroda együttes

Szabadság tér 1., társasházban iroda együttes

Helye: Szabadság tér 1., társasházban iroda együttes
Hrsz: 2941/4/A1
Tulajdoni hányad: 5084/10000
Nyilvántartott terület: fsz + 1 emelet = 752 négyzetméter
Közművesítés foka: teljes
Alkalmas: étterem, üzletház, bankfiók, biztosító fiók

Befektetések az Ipari Park területén

Könnyű és finom vegyiparral, alkatrész gyártással és feldolgozó iparágakkal foglalkozó cégek betelepülését várjuk. Rendelkezésre áll 12,4 ha terület infrastruktúrával. A terület igény szerint növelhető. Részletek itt.

Helyiadó aktuális

Helyiadó aktuális – változások a helyi adóztatásban

Tájékoztató

Felhívjuk adózóink figyelmét, hogy önkormányzati adóhatóságunk várhatóan 2019 március 18-ig csatlakozik az országos ASP rendszerhez, amely egységesíti az önkormányzatok eljárásait.

Ezután a honlapunk főoldalán, pillanatnyilag a városcímer alatti menüsor jobb szélén található „E-ügyintézés” fülre kattintva tudják majd helyi adó ügyeiket is intézni. Ez kiterjed majd az egyenleg-lekérdezésre, bejelentések és bevallások benyújtására is.

Ennek megfelelően a 2018. évet lezáró helyi iparűzési adó bevallások többféle módon is benyújthatók:

 • a márciusi csatlakozásig a régi módon, ÁNYK rendszeren keresztül a hivatali kapunkra beérkezett bevallásokat automatikusan feldolgozza a jelenlegi rendszerünk – ehhez az űrlapokat megtalálják a jelenleg nézett ablak mellett, a főlapon, a Gyopárosfürdőről készült kép alatt az alábbi ablakra kattintva:
 • a csatlakozás után az új rendszer saját űrlapokat fog használni, ezek, tájékoztató információkkal együtt, a bevezető részben említett helyen találhatók,
 • aki papír alapon kívánja benyújtani, az megteheti az ÁNYK-ban kitöltött régi, vagy az új rendszerben kitöltött új űrlap kinyomtatásával,
 • vagy ennek a cikknek a tetején található „Adónyomtatványok” linkre kattintva, az ott megjelenő, nyomtatás előtt (doc formátum) vagy üresen kinyomtatás után (pdf formátum) szerkeszthető űrlapokon – ezt csak nagyon indokolt esetben ajánljuk,
 • az eddigi módon, a NAV-nak benyújtva (itt nem történik ellenőrzés, hibás bevallást is elfogad ez a rendszer, úgyhogy ezt csak az országosan sok telephellyel rendelkező nagyvállalkozásoknak javasoljuk.

A csatlakozás után is tudjuk egy bizonyos átmeneti ideig fogadni az ÁNYK-s, hivatali kapura küldött nyomtatványokat, ám feldolgozásuk csak általunk történő nyomtatás után tud megtörténni, ezért nem azonnal.

Az egyéb adók űrlapjai a csatlakozástól függetlenül  az „Adónyomtatványok” linken elérhetőek és a régi módon kitölthetőek, benyújthatóak. A csatlakozás után ezek benyújtása is egyszerűbb lesz az új rendszert használva, de átmeneti időt itt is biztosítunk.

Az átállás miatti esetleges kellemetlenségek miatt előre is elnézésüket kérjük.

Az aktuális helyi adó rendelet: Letöltés 

Elektronikus ügyintézés

Elektronikus ügyintézés

Elektronikus adóbevallás

Tájékoztatjuk adózóinkat, hogy lehetőségük nyílik a helyi iparűzési adójukról elektronikus bevallást benyújtani. Az alább részletesen ismertetett űrlapok letöltése után, a NAV által rendszeresített ÁNYK keretprogrammal kitöltve, ügyfélkapun keresztül bejuttatható a bevallás a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjához, ahol aztán a feldolgozás megtörténik. Az iparűzési adó ügyfélkapun keresztül történő benyújtás esetében is érvényes a NAV-nál használt meghatalmazotti rendszer. (Azaz, meghatalmazás nélkül csak a saját bevallás nyújtható be)

A használható űrlapok pillanatnyilag az alábbiak:

 1. Bejelentkezés helyi iparűzési adó alá (letöltés)
 2. Bevallás a 2015. évről (letöltés)
 3. Bevallás a 2016. évről (letöltés)
 4. Bevallás a 2017. évről (letöltés)
 5. Bevallás a 2018. évről (letöltés)
 6. Bevallás ideiglenes tevékenységről (letöltés)
 7. Adóelőleg-kiegészítés (feltöltés) bevallása (elektronikusan beküldhető) (letöltés)
 8. 2019 évközi HIPA bevallás (záró) (letöltés)

Lehetőség nyílik továbbá a helyi iparűzési adó, az építményadó, a gépjárműadó és az idegenforgalmi adó online bankkártyás befizetésére. A rendszer ugyanúgy működik, mint bármelyik webáruház esetében. Az alábbi felületre kattintva

E-adó fizetési rendszer – Orosháza

E-adó fizetési rendszer – Orosháza (klikk a fenti képre a fizetési rendszerhez való ugráshoz)

megjelenik egy ablak, amelyen általános adatokat kell kitölteni, amelyek az adózó azonosítására szolgálnak.

Nagyon fontos, hogy a személyes adatok – a befizető neve, címe – az adózó személyes adatai legyenek (tehát akinek az adóját akarja befizetni), mert az adózó személye nem feltétlenül egyezik meg a tranzakció elindítójával. Családi, több tulajdonossal bíró folyószámla esetén például előfordulhat, hogy a befizetendő adó nem a számla (és a bankkártya) tulajdonosa, hanem házastársa, családtagja nevén áll fenn.

Ne felejtse el a lenyíló ablakban azt az adónemet kiválasztani, amelyre fizetni akar.

A befizető azonosító (mutató) az adózó korrekt azonosítását segíti. Ez a szám minden névre szóló, tőlünk kapott dokumentumon szerepel, egy max. 5 jegyű szám. Amennyiben mégsem ismert Ön előtt, ebbe a rovatba írja be az adózó adóazonosító jelét (a NAV által kiállított kártyán szerepel) vagy adószámát.

A megjegyzés rovatba bármit írhat, amit szükségesnek tart közölni, a tartalom nem befolyásolja a befizetést.

Amennyiben minden rovatot kitöltött, a „Befizetés” gombra kattintva egy újabb ablakhoz jut. Itt megnézheti, milyen bankkártyákkal lehetséges a fizetés. Kipipálva az „….elfogadom” előtti rubrikát, elindíthatja a befizetés folyamatát.

Innentől az OTP ismerős, biztonságos befizető ablakához irányítja a rendszer, amelyen végrehajthatja a befizetést. Itt már természetesen a kártyatulajdonos adatait kell megadni.

A befizetésről, akár sikeres, akár sikertelen a tranzakció, az első ablakban megadott e-mail címére megfelelő tartalmú elfogadó nyugtát kap, a tranzakció befejezése után rövid idővel.

Elektronikus közigazgatási ügyintézés

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. tv. (Pp) rendelkezései értelmében a jogi képviselővel eljáró fél, belföldi székhelyű gazdálkodó szervezet, valamint a közigazgatási szerv 2016. július hó 1-től köteles elektronikus úton kapcsolatot tartani a közigazgatási és polgári peres ügyekben egyaránt a bíróságokkal.

Az elektronikus kapcsolattartás az önkormányzatok számára 2016. július hó 1. napját követően indult perekben kötelező.

Ezért a közigazgatási perekben és a jegyző birtokvédelmi ügyben hozott határozatának megváltoztatása iránt a 2016. július hó 1. napját követően indult perekben a jogi képviselővel eljáró félnek, a belföldi székhelyű gazdálkodó szervezetnek, valamint a közigazgatási szervnek elektronikus úton az első fokú közigazgatási határozatot hozó szervnél, illetve a birtokvédelmi határozatot hozó jegyzőhöz kell benyújtani a keresetlevelet, közigazgatási perekben a közzétett K01, birtokvédelmi ügyekben a P26 jelzésű elektronikus formanyomtatványokon.

A K01, és a P26 jelzésű űrlapokhoz World formátumban kell csatolni az ügyfélnek a keresetlevelet.

Közigazgatási peres ügyek elektronikus formanyomtatványa, K01 (letöltés)

Birtokvédelmi ügyek elektronikus formanyomtatványa, P26 (letöltés)

Vállalkozások

Vállalkozások

2282 adózó, hazai és nemzetközi érdekeltségű ipari, mezőgazdasági, szállítmányozási, idegenforgalmi, élelmiszer-feldolgozó, szolgáltató és egyéb gazdasági társaság, vállalkozás találhatók a városban.

Tevékenységi körüket tekintve a meghatározó súlyú vállalkozások az üvegipar, autóalkatrész- és mezőgazdaságigép-gyártás, baromfifeldolgozás és konzervipar, mezőgazdaság, műanyagipar, vas- és acélöntés, fémmegmunkálás területén vannak jelen.

Az információk tájékoztató jellegűek. Az adattartalom a szervezetek önálló bejelentésén alapul, melyek aktualitásáért az Önkormányzat nem vállal felelőséget.

Kérelem vállalkozások számára: adatlap amelyen a vállalkozások meg tudják jeleníteni a cégükre vonatkozó adatokat. Letöltés

Axiál Kft.


Munkaterület:

 • gépek, alkatrészek kereskedelme
 • szervizelés

Cím: 5900 Orosháza, Csorvási út 72.
Telefon: 68/510-290, 30/652-7224
Fax: 68/510-292
Honlap: axial.hu

Cerlux Kft.


Munkaterület:

 • ipari kerámiák gyártása és értékesítése

Igazgató: Csordás Márta
Városüzem vezérigazgatója: Benkő Ferenc

Cím: 5900 Orosháza, Csorvási út 70.
Telefon: 68/413-387
Fax: 68/413-668
E-mail: cerlux@cerlux.hu
Honlap: cerlux.hu

Pingvin Patika


Munkaterület:

 • gyógyszer kiskereskedelem

Cím: 5900 Orosháza, Győry Vilmos tér 1.
Telefon: 68/415-815
Fax: 68/415-815
E-mail: oroshaza@pingvinpatika.hu
Honlap: pingvinpatika.hu

Green-Divízió Kft.


Munkaterület:

 • a társaság fő tevékenységi körébe tartozik a lúd szülőpár-, nagyszülőpár- és elit törzstartás, a lúd végtermék (libamáj) előállítás, a mulard májkacsa termeltetése, felvásárlása, valamint ezekből a víziszárnyasokból előállított termékek (máj, hús) forgalmazása

Cím: 5900 Orosháza, Október 6. utca 15.
Telefon: 68/472-209
Fax: 68/472-209
E-mail: info@greendivizio.hu
Honlap: greendivizio.hu

Hungarolift


Munkaterület:

 • közúti teherszállítás
 • logisztika

Cím: 5900 Orosháza, Csorvási u. 3.
Telefon: 68/510-260
Fax: 68/510-260
E-mail: t.vadas@t-online.hu

Invitel


Munkaterület:

 • távközlés

Cím: 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8–10.
Telefon: +36-1/801-1500
Fax: +36-1/801-1501
E-mail: vip@invitel.co.hu
Honlap: invitel.hu

OROSházaGLAS


Munkaterület:

 • Alaptevékenységét a különféle síküveg termékek előállítása, feldolgozása, fejlesztése, értékesítése, beépítése, és forgalmazása határozza meg.

Ügyvezetője: Pálfai Tamás
Székhely: 1164 Budapest, Csókakő u. 27.
Cím: 5900 Orosháza, Csorvási út 39.
Telefon: +36-1/402-4232, 68/419-419
Fax: +36-1/402-4233, 68/419-429
E-mail: ohg@oroshazaglas.hu
Honlap: oroshazaglas.hu

Városüzemeltetés


Munkaterület:

 • 50 éve szolgálja a város lakosságát a környezet formálásával, szépítésével

Városüzemeltetési és Szolgáltató ZRt.
Cím: 5900 Orosháza, Fürdő utca 5.
Telefon: 68/512-460
Fax: 68/413-839
E-mail: info@varosuzemeltetes.hu
Honlap: varosuzemeltetes.hu