Gazdaság

1. Általános információk

Orosháza Békés megye nyugati csücskében fekszik, népessége 29,300 fő. A város a megye legiparosodottabb települése, emellett kulturális, oktatási és kedvelt turisztikai központ. A kistérségi központ fejlett infrastruktúrával és intézményhálózattal biztosítja a térség mintegy 65 ezer emberének zökkenőmentes mindennapjait.

2. Megközelítés, közlekedés

Orosháza a Dél-Alföldi Régió egyik kiemelt jelentőségű közlekedési csomópontja. Budapesttől – közúton – 180 kilométerre fekszik (útvonal megtekintése). A Szegedről Debrecenig vezető 47-es számú főút mentén helyezkedik el, a jelentős tranzitforgalomtól azonban korszerű, kelet-nyugat irányú elkerülő út mentesíti a várost. Vasúton több irányból is megközelíthető, hiszen négy különböző vasútvonal keresztezi egymást Orosházánál. A magas színvonalú, és kiszámítható tömegközlekedés a város egész területén biztosított.

3. Oktatás

Orosháza a térség kiemelt oktatási központja. A Kodolányi János Egyetem évek óta kínál egyetemi képzést is a hallgatóknak, 2011 szeptemberétől pedig három szakon megkezdődik a nappali tagozatos oktatás is. A Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont a Szegedi Tudományegyetem kizárólagos rezidensiskolája, emellett jelentős szakmai háttérrel működő szakképző központ is. A Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma térségi TISZK (Térségi Integrált Szakképző Központ) bázisiskolaként működik együtt.

4. Gazdaság

Orosháza igazi gazdasági centrum, hiszen amellett, hogy a megye legiparosodottabb városa, fejlett mezőgazdasági és szolgáltató központ. A magyar üvegipar, valamint a libamáj fellegvára, de egyértelműen növekedési pályára állt az orosházi gépgyártás is.

5. Ipari Park

A 2000-ben létesült Ipari Park az M43-as autópályától 40 km-re, az M5-ös autópályától 57 km-re, míg a várost északról elkerülő 47-es számú főúttól 3 km-re helyezkedik el mintegy 40 hektáros területen. Jelenleg 11 vállalkozás működik a Parkban 20 hektáros területen, további 15 hektár a hasznosítható szabad terület. Az Ipari Park tömegközlekedéssel is megközelíthető, hiszen a 10-es viszonylatban közlekedő helyi autóbuszjárat végállomása ott található.

Közmű szolgáltatás, kapacitás:

 • gáz: 400 köbméter/óra
 • elektromos áram: 4000 kW
 • ivóvíz: 100 köbméter/nap
 • szennyvíz: 100 köbméter/nap
 • tűzivíz: 500 liter/nap

Ipari Park

Ipari Park

Orosháza Város Önkormányzata 1999-ben pályázott a Gazdasági Minisztérium által kiírt Ipari Park cím elnyerésére. A pályázat sikeres volt, a megjelölt terület a város dél-keleti részén a Tótkomlósi (4427) és Mezőkovácsházi (4428) utak által határolt 39,81 hektáros földrész megkapta az Ipari Park címet.

Ipari park –Southern Industrial Area
Ipari park –Southern Industrial Area

Elérhetőség:

Infrastruktúra

Az Önkormányzat Képviselő-testülete 2000. májusában megalapította az Orosházi Ipari Park Kft.-t, melyet megbízott az üzemeltetéssel és a földterületek értékesítésével. Az Ipari Park Kft. 2007. január elsején feloszlott. Az Ipari Park üzemeltetését a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Iroda látja el. Az Ipari Park zöldmezős beruházás, bár a Gyártelep utca két oldalán betelepült cégek még 1999 előtt érkeztek ide.

Az Ipari Parkban 2002-ben megépült a Gyártelep utca folytatása, így a Tótkomlósi és Mezőkovácsházi utak összeköttetése megoldottá vált.

Az Ipari Park területén közmű rácsatlakozási lehetőség a telekhatáron:

 • elektromos hálózat: 4 MW kapacitás (3db transzformátor állomás kiépítésével)
 • gázhálózat: 4 köbméter/h kapacitással (6bar nyomású gerincvezeték)
 • ivóvíz: Qd= 100 köbméter/nap városi ivóvízvezeték hálózat (NA 200 PVC gerincvezeték)
 • szennyvíz hálózat: Qd= 100 köbméter/nap kapacitással (NA 300 KG PVC gerinvvezeték)
 • csapadék elvezetés: 500 liter/s nyílt csapadékvíz csatorna az út mentén
 • telekommunikációs szolgáltató: Hungarotel Rt.

Tömegközlekedés:

 • a 10-es jelzésű helyi autóbusz járattal

A park teljes területe 40 ha, ebből:

 • rendelkezésre áll: 12,4 ha
 • kialakítható legkisebb teleknagyság: 5.000 négyzetméter
 • a legnagyobb teleknagyság: pedig 7,8 ha
Az Ipari park a Google Maps térképén
Az Ipari park nagyobb térképen való megjelenítése

Befektetési információk

Befektetési információk

Orosháza Város Önkormányzata széles körben kínál befektetési lehetőséget az alábbi területekre:

Idegenforgalmi befektetések

Orosháza – Gyopárosfürdő az „Alföld gyöngye”-ként ismert gyógyvízzel rendelkező idegenforgalmi központ. Strand és termálfürdő mellett sport és fitness szolgáltatással is rendelkezik. Az idegenforgalom növelésére szállodai – szabadidő eltöltés területére befektetőket vár a város.

Például:

 • szállodák
 • motelek
 • társas üdülők
 • szépségápoló centrum
 • ifjúsági szórakoztató központ
Szarvasi út – Mikes utca között

Szarvasi út – Mikes utca között

Helye: Szarvasi út – Mikes utca között
Hrsz: 4483/10; 4483/12
Terület: 5170 négyzetméter; 1 ha 0025 négyzetméter
Közművesítés foka: teljes
Építhető: áruház, bevásárló központ

Gyopárosi út jobb oldala

Gyopárosi út jobb oldala

Helye: Gyopárosi út jobb oldala
Hrsz: 7718 – 7725
Területe: hozzávetőlegesen 3 ha
Közművesítés foka: víz, gáz, villanyáram, telefon, út
Építhető: szálloda, panzió, üdülő park

Gyopáros, Kisvasút utca (a fürdő mellett!)

Gyopáros, Kisvasút utca (a fürdő mellett!)

Helye: Gyopáros, Kisvasút utca (a fürdő mellett!)
Hrsz: 8251/21
Terület: 2 ha 5000 négyzetméter
Közművesítési foka: teljes
Építhető: szálloda

Gyopáros, Mogyoró utca

Gyopáros, Mogyoró utca

Helye: Gyopáros, Mogyoró utca
Hrsz: 7713/7
Terület: 8789 négyzetméter
Közművesítés foka: víz, gáz, villanyáram, telefon
Építhető: például emeltszintű nyugdíjasház

Szabadság tér 1., társasházban iroda együttes

Szabadság tér 1., társasházban iroda együttes

Helye: Szabadság tér 1., társasházban iroda együttes
Hrsz: 2941/4/A1
Tulajdoni hányad: 5084/10000
Nyilvántartott terület: fsz + 1 emelet = 752 négyzetméter
Közművesítés foka: teljes
Alkalmas: étterem, üzletház, bankfiók, biztosító fiók

Befektetések az Ipari Park területén

Könnyű és finom vegyiparral, alkatrész gyártással és feldolgozó iparágakkal foglalkozó cégek betelepülését várjuk. Rendelkezésre áll 12,4 ha terület infrastruktúrával. A terület igény szerint növelhető. Részletek itt.

Helyiadó aktuális

Helyiadó aktuális – változások a helyi adóztatásban

Tájékoztató

Önkormányzati adóhatóságunk 2019 március 18-án csatlakozott az országos ASP rendszerhez.

A csatlakozás óta honlapunk főoldalán, pillanatnyilag a városcímer alatti menüsor jobb szélén található „E-ügyintézés” fülre kattintva tudják helyi adó ügyeiket is intézni. Ez kiterjed az egyenleg-lekérdezésre, bejelentések, bevallások és meghatalmazások benyújtására is.

Az Önkormányzati Hivatali Portál (OHP) az önkormányzati ASP rendszerben az elektronikus önkormányzati ügyintézés helyszíne. A Portál az ASP Központot igénybe vevő önkormányzatok természetes személy és jogi személy ügyfelei számára lehetőséget biztosít az önkormányzat által választott szakrendszeri alkalmazásokhoz kialakított, elektronikusan elérhető szolgáltatások igénybevételére.

Nyitólap: https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap.

Azon ügyfelek, akik nem kívánnak elektronikus ügyet indítani, ők is elkészíthetik ezen a felületen az adóbevallásaikat, adatbejelentéseiket, bejelentéseiket, kérelmeiket és kinyomtathatják, amelyet személyesen vagy postán eljuttatják az önkormányzati adóhatósághoz. (Beküldés nélküli ügyindítás)

Az önkormányzati ASP rendszerhez történő csatlakozást követően, Önkormányzatunk Adóhatósága elvégezte a helyi adóhatósági ügyekben használható, új – iForm technológiával készült – űrlapok publikálását az Önkormányzati Hivatali Portál felületére, ahol az Önkormányzat kiválasztása után az űrlapok on-line kitöltése KAÜ (ügyfélkapus) azonosítást követően végezhető el, mind a magánszemélyek, mind a gazdálkodó szervezetek vonatkozásában. Az új űrlap technológia lényege, hogy az űrlapok kitöltéséhez a jövőben nem lesz szükség nyomtatványkitöltő keretprogramra, hanem az űrlapok az Önkormányzati Hivatali Portál felületén megnyitva online kitölthetők, és KAÜ (ügyfélkapu) azonosítással beküldhetők lesznek. A régi típusú ÁNYK űrlapok elérhetőségét (és azok befogadhatóságát is!) hamarosan megszüntetjük, így kérjük Tisztelt Ügyfeleinket, hogy az átállás időszakában fokozott figyelmet fordítsanak a beadványuknak megfelelő űrlap kiválasztására és alkalmazására.

A csatlakozás után is tudjuk egy bizonyos átmeneti ideig fogadni az ÁNYK-s, hivatali kapura küldött nyomtatványokat, ám feldolgozásuk csak általunk történő nyomtatás után tud megtörténni, ezért nem azonnal. 2020-ban már nem töltünk fel új ÁNYK-rendszerű űrlapot, kérjük, szíveskedjenek minél előbb áttérni az új rendszerre.

Nem egyéni vállalkozó magánszemélyek – akik nincsenek elektronikus ügyintézésre kötelezve – továbbra is intézhetik adóügyeiket az eddigi módon. Az egyenleg lekérdezés lehetősége az elektronikus ügyintézés felületén számukra is nyitva áll. (Az alábbi tájékoztató dokumentum végén található erre útmutatás). Számlaegyenlegről továbbra sem áll módunkban telefonon tájékoztatást adni.

Részletes tájékoztatás:

Kincstári tájékoztató pdf

Elektronikus ügyintézés

Elektronikus ügyintézés

Elektronikus adóbevallás

Tájékoztatjuk adózóinkat, hogy lehetőségük nyílik a helyi iparűzési adójukról elektronikus bevallást benyújtani. Az alább részletesen ismertetett űrlapok letöltése után, a NAV által rendszeresített ÁNYK keretprogrammal kitöltve, ügyfélkapun keresztül bejuttatható a bevallás a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjához, ahol aztán a feldolgozás megtörténik. Az iparűzési adó ügyfélkapun keresztül történő benyújtás esetében is érvényes a NAV-nál használt meghatalmazotti rendszer. (Azaz, meghatalmazás nélkül csak a saját bevallás nyújtható be)

A használható űrlapok pillanatnyilag az alábbiak:

 1. Bejelentkezés helyi iparűzési adó alá (letöltés)
 2. Bevallás a 2015. évről (letöltés)
 3. Bevallás a 2016. évről (letöltés)
 4. Bevallás a 2017. évről (letöltés)
 5. Bevallás a 2018. évről (letöltés)
 6. Bevallás ideiglenes tevékenységről (letöltés)
 7. Adóelőleg-kiegészítés (feltöltés) bevallása (elektronikusan beküldhető) (letöltés)
 8. 2019 évi HIPA bevallás (letöltés)

Lehetőség nyílik továbbá a helyi iparűzési adó, az építményadó, a gépjárműadó és az idegenforgalmi adó online bankkártyás befizetésére. A rendszer ugyanúgy működik, mint bármelyik webáruház esetében. Az alábbi felületre kattintva lehetőség nyílik a már más csatornákon közölt fiezetési módokon kívül egy újabb befizetési módra

E-adó fizetési rendszer – Orosháza

E-adó fizetési rendszer – Orosháza (klikk a fenti képre a fizetési rendszerhez való ugráshoz)

Ügyfélkapus bejelentkezés után megjelennek a fizetendő tételek. A szolgáltatás használatával lehetősége nyílik arra, hogy a kiválasztott önkormányzat felé az adó- és illetékfizetési kötelezettségét elektronikus úton teljesítse. Az elektronikus fizetés arra alkalmas bankkártyával lehetséges. A szolgáltatás igénybevétele elektronikus azonosítást követően lehetséges!

Részletesebb tájékozatás a fizetés menetéről ITT érehető el

Bevezetésre kerül a kétszintű (SCA) ügyfélazonosítás a Díjnet felhasználói számára

Elektronikus közigazgatási ügyintézés

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. tv. (Pp) rendelkezései értelmében a jogi képviselővel eljáró fél, belföldi székhelyű gazdálkodó szervezet, valamint a közigazgatási szerv 2016. július hó 1-től köteles elektronikus úton kapcsolatot tartani a közigazgatási és polgári peres ügyekben egyaránt a bíróságokkal.

Az elektronikus kapcsolattartás az önkormányzatok számára 2016. július hó 1. napját követően indult perekben kötelező.

Ezért a közigazgatási perekben és a jegyző birtokvédelmi ügyben hozott határozatának megváltoztatása iránt a 2016. július hó 1. napját követően indult perekben a jogi képviselővel eljáró félnek, a belföldi székhelyű gazdálkodó szervezetnek, valamint a közigazgatási szervnek elektronikus úton az első fokú közigazgatási határozatot hozó szervnél, illetve a birtokvédelmi határozatot hozó jegyzőhöz kell benyújtani a keresetlevelet, közigazgatási perekben a közzétett K01, birtokvédelmi ügyekben a P26 jelzésű elektronikus formanyomtatványokon.

A K01, és a P26 jelzésű űrlapokhoz World formátumban kell csatolni az ügyfélnek a keresetlevelet.

Közigazgatási peres ügyek elektronikus formanyomtatványa, K01 (letöltés)

Birtokvédelmi ügyek elektronikus formanyomtatványa, P26 (letöltés)

Vállalkozások

Vállalkozások

2282 adózó, hazai és nemzetközi érdekeltségű ipari, mezőgazdasági, szállítmányozási, idegenforgalmi, élelmiszer-feldolgozó, szolgáltató és egyéb gazdasági társaság, vállalkozás találhatók a városban.

Tevékenységi körüket tekintve a meghatározó súlyú vállalkozások az üvegipar, autóalkatrész- és mezőgazdaságigép-gyártás, baromfifeldolgozás és konzervipar, mezőgazdaság, műanyagipar, vas- és acélöntés, fémmegmunkálás területén vannak jelen.

Az információk tájékoztató jellegűek. Az adattartalom a szervezetek önálló bejelentésén alapul, melyek aktualitásáért az Önkormányzat nem vállal felelőséget.

Kérelem vállalkozások számára: adatlap amelyen a vállalkozások meg tudják jeleníteni a cégükre vonatkozó adatokat. Letöltés

Axiál Kft.


Munkaterület:

 • gépek, alkatrészek kereskedelme
 • szervizelés

Cím: 5900 Orosháza, Csorvási út 72.
Telefon: 68/510-290, 30/652-7224
Fax: 68/510-292
Honlap: axial.hu

Cerlux Kft.


Munkaterület:

 • ipari kerámiák gyártása és értékesítése

Igazgató: Csordás Márta
Városüzem vezérigazgatója: Benkő Ferenc

Cím: 5900 Orosháza, Csorvási út 70.
Telefon: 68/413-387
Fax: 68/413-668
E-mail: cerlux@cerlux.hu
Honlap: cerlux.hu

Pingvin Patika


Munkaterület:

 • gyógyszer kiskereskedelem

Cím: 5900 Orosháza, Győry Vilmos tér 1.
Telefon: 68/415-815
Fax: 68/415-815
E-mail: oroshaza@pingvinpatika.hu
Honlap: pingvinpatika.hu

Green-Divízió Kft.


Munkaterület:

 • a társaság fő tevékenységi körébe tartozik a lúd szülőpár-, nagyszülőpár- és elit törzstartás, a lúd végtermék (libamáj) előállítás, a mulard májkacsa termeltetése, felvásárlása, valamint ezekből a víziszárnyasokból előállított termékek (máj, hús) forgalmazása

Cím: 5900 Orosháza, Október 6. utca 15.
Telefon: 68/472-209
Fax: 68/472-209
E-mail: info@greendivizio.hu
Honlap: greendivizio.hu

Hungarolift


Munkaterület:

 • közúti teherszállítás
 • logisztika

Cím: 5900 Orosháza, Csorvási u. 3.
Telefon: 68/510-260
Fax: 68/510-260
E-mail: t.vadas@t-online.hu

Invitel


Munkaterület:

 • távközlés

Cím: 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8–10.
Telefon: +36-1/801-1500
Fax: +36-1/801-1501
E-mail: vip@invitel.co.hu
Honlap: invitel.hu

OROSházaGLAS


Munkaterület:

 • Alaptevékenységét a különféle síküveg termékek előállítása, feldolgozása, fejlesztése, értékesítése, beépítése, és forgalmazása határozza meg.

Ügyvezetője: Pálfai Tamás
Székhely: 1164 Budapest, Csókakő u. 27.
Cím: 5900 Orosháza, Csorvási út 39.
Telefon: +36-1/402-4232, 68/419-419
Fax: +36-1/402-4233, 68/419-429
E-mail: ohg@oroshazaglas.hu
Honlap: oroshazaglas.hu

Városüzemeltetés


Munkaterület:

 • 50 éve szolgálja a város lakosságát a környezet formálásával, szépítésével

Városüzemeltetési és Szolgáltató ZRt.
Cím: 5900 Orosháza, Fürdő utca 5.
Telefon: 68/512-460
Fax: 68/413-839
E-mail: info@varosuzemeltetes.hu
Honlap: varosuzemeltetes.hu