Múzeumok

Menükép: Nagy Gyula Múzeum

Műemlékek, nevezetességek

A város központjában áll az egyetlen műemlék, a késő barokk stílusú evangélikus templom, a Táncsics Gimnázium előtti téren található a Történelmi Emlékpark, a köztéri szobrok, emlékművek, emléktáblák a várostörténet jelentős alakjainak, eseményeinek állítanak emléket, számuk megközelíti a százat.

Nagy Gyula Területi Múzeum

A Nagy Gyula Területi Múzeum története:

Az első múzeum, egy iskolai gyűjtemény, 1927. április 10.-én nyílt meg Orosházán. Megalkotója Juhász Balázs pedagógus, aki a diákokat bevonta a gyűjtő és nyilvántartó munkába is. Egyik tanítványa volt az a Nagy Gyula, aki a II. világháború végén községi igényre letette a városi múzeum alapjait. A gyűjtemény a fiatalon elhunyt Juhász Balázs által összegyűjtött anyag maradványára épült.
Nagy Gyula Területi Múzeum
Nagy Gyula Területi Múzeum

Nagy Gyula vezetése alatt (1944–1979) a múzeum körül igazi műhelymunka szerveződött, melynek eredményességét mutatja a megjelentetett 5 évkönyv és a várostörténeti monográfia (1965). Nagy Gyula néprajzkutatóként is megállta helyét. Munkái a paraszti élet hagyományos földművelésével, állattartásával és mindennapjaival foglalkoztak. Egyedülálló kutatásokat végzett a szárazmalmokkal kapcsolatban.

Rövid ideig Beck Zoltán állt a Múzeum élén (1979), aki már ezt megelőzően is jelentős folklórgyűjtést végzett. Érdeme a Darvas-emlékház kialakítása.

A nyolcvanas évek elejétől Hévvízi Sándor vezette az intézményt (1980–2001.). Nyelvész végzettségűként összegyűjtötte Békés megye földrajzi neveit. Igazgatósága alatt nyitotta meg kapuit ― a Darvas József szülőháza udvarán lévő ― Békés Megyei Irodalmi Gyűjtemény, melynek létrejöttében nagy szerepe volt Szabó Ferenc megyei múzeumigazgatónak.

Az orosházi múzeum 1944-től városi múzeumként, Juhász Balázs Múzeum néven működött 1950-ig, mikor is államosították és a Szántó Kovács János nevet vette fel. 1962-től beolvadt a megyei múzeumi szervezetbe, annak keretében működött 2000. december 31.-ig. 2001. január elsejével Orosháza Önkormányzata vette át és területi hatóságú múzeumként Szántó Kovács János Területi Múzeum néven működött 2015-ig. 2015. november 1-től Nagy Gyula nevét vette fel a múzeum, továbbra is területi hatáskörrel. A Városi Képtár 2016. május 1-től átkerült a múzeum szervezeti egységébe.

A múzeum egykori igazgatója Rózsa Zoltán (2001-), kinek személyében először dolgozik státuszban régész szakember a múzeumban. Az állandó munkatársak: Józó Tamásné (igazgató helyettes – múzeumpedagógus), Erostyák Zoltán (történész), Balogh Dániel János (néprajzos), Vassné Técsy Edit (irodalomtörténész), Szelényi Katalin (képtári munkatárs), Rózsáné Feldmann Natália (gyűjteménykezelő – restaurátor).

Békés Megyei Irodalmi Gyűjtemény:

Az emlékház udvari végében egy új, modern épület helyezkedik el, az úgynevezett kutatóépület, amelyben a Békés Megyei Irodalmi Gyűjtemény található.Az új épületet 1987-ben avatták fel. A gyűjtemény alapját, magvát, Darvas József író könyvtára képezi. Ma már a gyűjtemény legnagyobb részét a Békés megyében született, itt élt és alkotott írók, költők művei, kéziratai, tárgyi emlékei képezik. Kutatásuk előzetes telefonos bejelentkezés alapján történik.

Kiállítások

Viharsarok népe – történeti-néprajzi állandó kiállítás:

A 2005 májusában megnyitott új állandó kiállítás bemutatja Orosháza és tágabb régiója történetét a régészeti koroktól napjainkig. Itt láthatóak azok a tárgyak, melyek jellemzőek múltunkra, környezetünkre. Mind a régészet, a történelem vagy a néprajz iránt érdeklődők is találhatnak érdekességet a kiállításon.

Az állandó tárlat az emeleten három teremben mutatja be e terület történeti-néprajzi vonatkozásait az őskori civilizációktól a huszadik századig. Egyszerre foglalkozik politika- és társadalomtörténettel, valamint a vitrinekben elhelyezett korabeli tárgyak, dokumentumok, fotóreprodukciók segítségével bemutatja az egyes korok hangulatát.

Csak néhány a kiállított orosházi, illetve a tágabb régióra jellemző tárgyi anyagból: bírói szék és pálca, párosfazék, taligás pipa, pásztorkészségek, dinnyekalap, cifraszűr, farkasfogó horog, céhláda, Rózsa Sándor körözőlevele. Fotókon láthatóak a régi Orosháza és Gyopárosfürdő képei, a XX. század második felének összetettségét pedig fotómontázs érzékelteti. A korabeli viseleteket élethű paraszt-, pásztor- és betyárbábu ábrázolja.

A kiállításhoz hangos „tárlatvezető” is kérhető, mely a látogatók mozgását követve, vitrinről vitrinre haladva beszél az adott korról – magyar mellett angol és német nyelven is. Emiatt viszont a kiállítás egyszerre csak kisebb létszámmal tekinthető meg, így a csoportoktól előzetes bejelentkezést kérnek.

Ki otthont adott Orosháza múltjának – Schwarcz János-emlékkiállítás:

A lépcsőfeljáróban berendezett „Ki otthont adott Orosháza múltjának” című kamarakiállítás az épület adományozójának, Schwarcz Jánosnak (1901–1964) állít emléket.

A múzeum gyűjteménye a közelmúltban több olyan tárggyal is gazdagodott, melyek egykor a Schwarcz család személyes tárgyai voltak. Így a kiállításon látható lesz a család Bibliája, az özvegy Schwarcz Miksáné által a család üzletében használt fotel, valamint a földszinti nagyteremben lévő restaurált csillár, mely a múzeumépület felújításakor került vissza a megyei múzeumi szervezettől az eredeti helyére.

Az adományozó és családja élettörténetét bemutató kiállítást az épület régi polgári berendezését ábrázoló fotóreprodukciók egészítik ki.

Darvas József Irodalmi Emlékház (Dózsa György u. 74. sz.):

Darvas József Irodalmi Emlékház
Darvas József Irodalmi Emlékház

Orosháza egyik kulturális nevezetessége a Darvas József Irodalmi Emlékház. Az Emlékház, mint ahogyan az író annak idején írta, a faluszélen található, a Dózsa György u. 74 sz. alatt.

Darvas József itt töltötte gyerekkorát, s mint országosan is ismert író is idejárt vissza édesanyjához, a Mamához. Az író korai halála után a családi házat irodalmi emlékhellyé alakították át, amelyet 1979 december 4.-én adtak át az érdeklődő látogatóknak.

Az utcai nagyszoba és a konyha az 1920-as, 30-as éveket idézi berendezésével, ahogyan az Darvas József gyermekkorában is kinézhetett. A harmadik helyiség, mely régebben kamra volt, ma az emlékszoba, ahol az író életútját, munkásságát mutatjuk be, a kis területen is gazdag anyaggal: megismerkedhetünk iskoláival, első szociográfiai könyvével, életének fontosabb állomásaival, bemutatott színdarabjaival, filmjeivel és kitüntetéseivel.

Az emlékház előzetes telefonos bejelentkezés (68/412-853) alapján látogatható.

Időszakos kiállítások:

Az állandó kiállításokon kívül időszakos kiállításoknak is helyet ad a múzeum épülete. Az aktuális kiállítások listája ide kattintva érhető e

Igazgató: Józó Tamásné
Nagy Gyula Területi Múzeum Dózsa György utcai épülete
Cím: 5900 Orosháza, Dózsa György u. 5., 5901 Orosháza, Pf. 73.

Nyitvatartás:

  • hétfő: zárva
  • kedd–péntek: 8.00–16.00
  • szombat–vasárnap: 10.00–12.00, 13.00–15.00

Telefon: 68/412–853
Fax: 68/412-853
E-mail: szkm@szkm.hu
Honlap: www.ngytm.hu
Facebook: fb.com/ngytm
Intézményi adatlap: Orosháza Város honlapján

Kútmúzeum
Cím: 5900 Orosháza, Könd utca 1. szám
Email cím: jelenleg nincs

Nyitvatartás: A szabadtéri kiállítás tekinthető meg, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Darvas József Irodalmi Emlékház
Cím: 5900 Orosháza Dózsa Gy. u. 73.

Nyitvatartás: Május 1. és szeptember 30. között, a múzeum nyitvatartási idejében előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Vízellátás-történeti Gyűjtemény

A Kútmúzeum tornya a Könd utcán.
A Kútmúzeum tornya a Könd utcán.

A Kútmúzeum kezelője a Nagy Gyula Területi Múzeum.

Cím: 5900 Orosháza, Könd utca 1.

Nyitva tartás:

A Kútmúzeum épülete jelenleg zárva tart. A kútkert, az ott elhelyezett kutakkal ingyenesen látogatható!

Telefon: 68/412-853

 

Városi Képtár

A Városi Képtár 1996. október 23-án nyitotta meg kapuit a művészet iránt érdeklődő közönség számára.

Több neves alkotó indult el Orosházáról a világhírnév felé, és bár többségük elhagyta szülővárosát, mégis egész életük során kapcsolatban maradtak vele. E kapcsolat eredményeként alkotásaik egy részét Orosházának adományozták, mellyel egy városi gyűjteményt alapoztak meg.

A Városi Képtár épülete a Thék Endre utcán.
A Városi Képtár épülete a Thék Endre utcán.

A Városi Képtár Orosháza város központjában található. Az épület két szinten, melynek alapterülete összesen 583 m2, ahol hét állandó tárlat látogatható. Az állandó kiállításokon túl időszaki tárlatok várják a látogatókat a Városi Képtárban, valamint a Városházi Galériában, mely a Polgármesteri Hivatal első emeletén található.

A Városi Képtárat 2002. február 1 és 2008. december 31. között a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete működtette Orosháza Város Önkormányzatával kötött közművelődési megállapodás alapján. 2009. január 1.-vel a Petőfi Kulturális Kht. majd jogutódja a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. működteti.

Állandó kiállítások

  • Boldizsár István – festőművész
  • Bolmányi Ferenc – festőművész
  • Csáki-Maronyák József – festőművész
  • Kass János – grafikus művész
  • Nicolas Muller (Müller Miklós) – fotóművész
  • Pap Gyula – festőművész
  • Emil Vitroel – szobrászművész

A képtár II. emeleti kiállítóterme
A képtár II. emeleti kiállítóterme

A Városi Képtár működtetőjének feladatai közé tartozik továbbá a Zombai utcai Műterem működtetése, így az ott dolgozó Orosházi Festők Csoportja és az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület – a működtető – a Petőfi Művelődési Központ csoportjaihoz tartozik. Valamint a gyermekek képzőművészeti nevelése. Ennek érdekében a képtárban Képzőművészeti Alkotóműhely működik családok részére.

A képtár megtekintése díjtalan!

 

Cím: 5900 Orosháza, Thék E. u. 1.
Telefon: 68/472-350, 30/701-7062

Fax: 68/412-309
E-mail: szervezes@pmk.oroshaza.hu
Honlap: pmk.oroshaza.hu/

Nyitva tartás:

hétfő: zárva
kedd–péntek: 9.00–12.00, 14.00–17.00
szombat: 9.00–13.00
vasárnap: zárva

 

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja