Március 1-jétől 228 főt foglalkoztat a város. Hat mintaprogramban dolgoznak majd a kátyúzástól a szociális munkán át a csatornatisztításig.

Az elmúlt évhez képest több tekintetben is előrelépés tapasztalható a március 1-jén indult START Munkaprogramban. A Belügyminisztérium által kiírt közfoglalkoztatási pályázaton nyert Orosháza, így 228 főt alkalmaznak napi 8 órás munkarendben. Jellemzően 5 hónapos munkaszerződéseket kötnek, kivételt jelentenek a munkavezetők és a szakmunkások, illetve a mezőgazdasági mintaprogramban dolgozók, akiket 10 hónapon keresztül tudnak foglalkoztatni – tudtuk meg a pénteki sajtótájékoztatón a városházán.
– Tavalyhoz képest 21 millió forinttal több, összesen közel 266 millió forint áll ehhez rendelkezésre. Előrelépés, hogy emelkednek a munkabérek, emellett fontos változás, hogy mostantól nem hetente, hanem havonta kapják meg a munkavállalók a bérüket – fogalmazott a programért felelős Zalai Mihály alpolgármester.

A programban részt vevők kiválasztása az elmúlt hetekben megtörtént, március 1-jén pedig többségük alá is írta a munkaszerződést a városházán.
– Idén hat mintaprogramban alkalmazzuk a munkavállalókat, ezek közül egy lesz új, az idősek gondozása. A bérezés is javul, hiszen míg egy segédmunkás tavaly bruttó 71 ezer 800 forintot kapott, idén ez az összeg 75 ezer 500 forint lesz bruttóban, ami 5,15 százalékos emelkedés. A szakmunkások bérezése a tavalyi bruttó 92 ezer forintról 96 ezer 800 forintra emelkedik. Ebben az évben bevezetjük a segédmunkás munkavezető titulust is, aminek bérezése bruttó 83 ezer 050 forint lesz – mondta Mák Szabolcs, a városfejlesztési iroda

Hat program, sok feladat

A mezőgazdasági munkaprogramban a tavalyihoz képest megduplázott, összesen 6 hektár területen 30 fő termeszt majd konyhazöldségeket a Diákélelmezés részére. Tavaly a Mező utcán és a Szarvasi úton 5 hektáron telepítettek facsemetéket. Az így létrejövő véderdő gondozását, a területek rendben tartását, parlagfű mentesítését 11 fő végzi majd. A belvízvédekezéssel kapcsolatos munkaprogram 63 fővel működik. Feladatuk az önkormányzat tulajdonában lévő kül- és belterületi csapadékvíz elvezető csatornák kézi- és gépi tisztítása, a meder profilozása a megfelelő elfolyás és szikkasztás biztosítására. Tavaly 25 km hosszon, az idén 52 km-en végzik el a medertisztítást.

A közúthálózat karbantartására 60 főt vettek fel. Feladatuk az önkormányzati utak kátyúmentesítése, padkázása, a növényzet rendbetétele, illetve parlagfű-mentesítés. Folytatják a járdafelújítást a meglévő járda bontásával és újak is készülnek majd, a tervek szerint összesen 6 kilométeren. 34 fő végzi majd a város területén lévő illegális hulladéklerakók felszámolását és környezetük rendbetételét, illetve a közterületi hulladékgyűjtést. Feladatuk lesz még a szelektív hulladékgyűjtő szigetek rendben tartása, a gyopárosi erdők hulladékmentesítése.

Új elemként került be a szociális munkaprogram, amit 30 fővel indítanak. Az ebben résztvevők az Egységes Szociális Központ telephelyein látják el a bentlakókat, és segítenek a házi segítségnyújtásban (boltba mennek, tűzifát aprítanak, gyógyszert váltanak ki, orvoshoz kísérnek).

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja