Békés megyébe tavaly több mint 80 millió forint jutott a tehetséggondozásra szánt kétmilliárd forintos keretösszegből – jelentette be Hoffmann Rózsa államtitkár a Kodolányi főiskolán.

Hazai forrásból idén több mint kétmilliárd forint jut tehetséggondozásra és a tehetségek kibontakozását segítő projektekre a Nemzeti Tehetség Program keretében – mondta el Hoffmann Rózsa a Kodolányi János Főiskolán tartott közoktatási vezetői fórumon november 8-án. A köznevelésért felelős államtitkár a Vörösmarty iskolában tett látogatását követően tartott előadást a főiskolán. Hangsúlyozta, a program kiemelt feladatként tűzte ki a tehetséges gyerekek felkutatását és gondozását.

Hoffmann Rózsa a tehetséggondozásról tartott előadást a Kodolányin (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Hoffmann Rózsa a tehetséggondozásról tartott előadást a Kodolányin (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni az oktatásra, de ez a kétmilliárd jelentős összeg. A fő cél, hogy ennek a forrásnak minél nagyobb hányada azokhoz a gyerekekhez, pedagógusokhoz jusson, akik aktívak, fejlődnek és van jövőképük.

A tehetségprogram pályázati lehetőségeit ismertető előadásán az államtitkár Békés megyei adatokkal is szolgált. Megtudtuk, megyénkbe tavaly több mint 80 millió forint jutott a tehetséggondozásra szánt összegből mintegy 40 sikeres pályázatnak köszönhetően. – Ez azt mutatja, hogy a Békés megyei pedagógusok aktívan bekapcsolódtak ebbe a programba. Minden gyermekben rejtőzik valami tehetség, az a jó oktatási rendszer, amely ezt megtalálja és ki tudja bontakoztatni. A tehetségek elkallódását minden áron meg kell akadályozni, a kiemelkedően tehetséges gyerekek külön fejlesztése nehéz, de szép pedagógiai munka – fogalmazott Hoffmann Rózsa.

– A térségben dolgozó pedagógusok képesek arra, hogy észrevegyék, kiválasszák a tálentumokat – hangsúlyozta Simonka György országgyűlési képviselő (Fidesz). – Meg kell tudni különböztetni az átlag feletti képességekkel rendelkező, kreatív, motivált, szorgalmas gyerekeket a rosszcsontoktól. Ha ezt megtesszük, sok kiváló diákkal leszünk gazdagabbak. Ez vezérelte a magyar kormányt arra, hogy az egész napos iskolákat bevezesse, hiszen így a gyermekek több időt töltenek a pedagógusokkal az osztálytermen kívül is, könnyebben kiderülhet, hogy kiben, milyen tehetség rejlik – összegezte a képviselő.

A tehetségek folyamatos segítése a nemzet egészének kiemelten fontos érdeke és feladata, ezért indította el az Országgyűlés 2008 decemberében a 20 évre tervező Nemzeti Tehetség Programot.

Az előadást a Kodolányi János Főiskola orosházi intézetében tartották egy több alkalomból álló közoktatásvezetői konferencia második napján. Ezeken a kötelező konzultációkon 340 pedagógus (többen a Kodolányi hallgatói) vettek részt, és többféle előadást hallgattak meg.
– Ennek volt része dr. Hoffmann Rózsa államtitkár előadása, ami nagyon jól illeszkedett a konferencia témáihoz. Nagy súlya van ennek a sorozatnak, a környező megyékből is érkeznek hozzánk hallgatók, mert tudják, látják, hogy nagyon komoly szakmai munka folyik a Kodolányin a vezetőképző szakon. Kellenek a szakvizsgázott pedagógusok, mert csak így lehet magas színvonalú az oktatás hosszú távon – mondta el dr. Janowszky Sándor, a főiskola orosházi intézetének igazgatója.

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja