A köznevelési törvény szellemiségét, céljait mintaszerűen alkalmazzák Orosházán – mondta dr. Hoffmann Rózsa. A köznevelésért felelős államtitkár a Vörösmarty iskola délutáni foglalkozásait látogatta meg pénteken.

Hoffmann Rózsa az orosházi tankerületben tett látogatása során a Vörösmarty tagintézmény több foglalkozásába is betekintett. A robotika szakkör munkája mellett bepillantott a színjátszókhoz, a kórus próbájára, és a tornateremben zajló sorversenybe. Mint sajtótájékoztatóján fogalmazott, a látottak megerősítették álláspontját, miszerint az oktatáspolitika jól mérte fel az igényeket, amikor megteremtette az általános iskolai délutáni foglalkozások feltételeit.

– Azok a családok, amelyekben mind a két szülő dolgozik, ritkán tudnak megfelelően gondoskodni gyermekeik délutáni felügyeletéről. Országszerte egyre több szülő jelzi igényét, hogy gyereke délutáni foglalkozásokon vehessen részt, amit igazolnak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) adatai is – emelte ki az államtitkár, aki elismerően nyilatkozott a Vörösmarty iskolában látottakról. – Azzal foglalkoznak a gyerekek délután, amit szeretnek, ezt örömmel teszik, a pedagógusok pedig jókeddvel végzik a munkájukat. A köznevelési törvény szellemiségét, céljait Orosházán mintaszerűen alkalmazzák – mondta.

Hoffmann Rózsa a robotika szakkörösök munkáját is megnézte Fotó: Kecskeméti Krisztina
Hoffmann Rózsa a robotika szakkörösök munkáját is megnézte Fotó: Kecskeméti Krisztina

Mint ismert, idén szeptembertől az általános iskolákban délután négy óráig, igény szerint ötig foglalkozásokat kell kínálni a gyerekeknek. A részvétel nem kötelező, de az államtitkár szerint kívánatos. Az új szabályozás átmenet a majdan megvalósítandó egész napos iskola irányába.

Szűts Gézáné orosházi tankerületi igazgató hozzátette, miután a szülők megismerték, hogy mi a lényege a délutáni foglalkozásoknak, örömmel fogadták a lehetőséget. – Orosházán az összlétszám 30 %-a kapott felmentést az egész napos oktatás alól. A többség azonban igényli a délutáni foglalkozásokat, a szülők értékelik, hogy gyerekeik felügyelet mellett hasznos tevékenységet végeznek – emelte ki az igazgató.

Uszodát és csarnokot

Hoffmann: “jó döntés a délutáni foglalkozások biztosítása”
Hoffmann: “jó döntés a délutáni foglalkozások biztosítása”

A mindennapos testnevelés fogadtatásáról és lehetőségeiről is tájékozódott az államtitkár. Kiemelte, a komoly kihívást jelentő feladatot szintén példaértékűen oldották meg az orosházi tankerület intézményeiben.

Sok helyen azonban gondot okoz, hogy a mindennapi testneveléshez nincsenek meg a feltételek, a diákok a teremben vagy a folyosón tornáznak. A megoldási javaslatot firtató kérdésünkre az államtitkár elmondta, a következő években mintegy 30 tornacsarnok és uszoda épül az országban, továbbá pályázati forrásokból fejlesztések is várhatók.

Elképzelhető, hogy a következő 1-2 évben lesznek infrastrukturális gondok – ismerte el az államtitkár –, de ezeket meg lehet oldani együttműködve a civil szervezetekkel, sportegyesületekkel.

Szűts Gézáné tankerületi igazgató tájékoztatása szerint Orosházán minden testnevelés órát tornateremben tudnak biztosítani, ám hogy a felmenő rendszer miatt ez így is maradjon, ahhoz itt is lépéseket kell tenni.

A lassan szűkössé váló tárgyi feltételek bővítése, egyben a sport mellett a város is elkötelezett – tette hozzá dr. Dancsó József polgármester. – A város indul mind a tornatermi, mind a tanuszodai pályázatokon. Szeretnénk, hogy kis költséggel fenntartható, szabvány sportcsarnok és tanuszoda épüljön Orosházán – mondta. A városvezető hozzátette, a város 2014-es költségvetési tervezetéből már most kitűnik, hogy jövőre több juthat oktatásra. A korábbi éveket jellemző folyamatos megszorítás enyhül, így az önkormányzatnak nagyobb mozgástere lehet. A lezáruló adósságkonszolidáció pedig további, a helyi gazdaságot élénkítő forrásokat szabadít fel.

Az államtitkár szerint az Orosházán tapasztaltak országosan is figyelemre méltók, ezért felkérte a várost, legyen gazdája és szervezője egy országos programnak, mely a szélesebb szakmai közvéleménnyel is megismerteti az orosházi módszereket és gyakorlatot.

Az általános iskolai látogatás után dr. Hoffmann Rózsa a tehetséggondozásról és a tehetségprogramhoz kapcsolódó pályázati lehetőségekről tartott előadást a Kodolányi János Főiskolán egy közoktatásvezetői konferencián.

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja