Az új évvel új adózási szabályok is életbe léptek. A NAV összefoglalta ezeket.

2014. január 1-jétől hatályba lépett a családi járulékkedvezmény. A társadalombiztosítási szabályok módosítása által lehetővé válik, hogy a személyi jövedelemadó törvényben már nem érvényesíthető családi kedvezmény, a biztosított magánszemély által fizetendő 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is elszámolható legyen, ebben a sorrendben, de legfeljebb ezek összegéig. A kedvezmény érvényesítésére már év közben is lehetőség van. Az adóelőleget megállapító munkáltató a magánszemély nyilatkozata alapján elszámolható családi kedvezményt először a személyijövedelemadó-előleg alapját képező összegből vonja le. Amennyiben a számított kedvezmény érvényesítésére az nem nyújt fedezetet, a fennmaradó adóalap csökkentő kedvezmény 16 százalékának megfelelő összeggel csökkenti a munkáltató a levonandó egészségbiztosítási illetve a nyugdíjjárulékot. A változás hatására nő azoknak a száma, akik a családi kedvezményt nagyobb mértékben tudják igénybe venni és így magasabb lesz a nettó jövedelmük, mint 2013-ban. Például egy havi 100 ezer forintos – összevont adóalapba tartozó – bruttó jövedelem esetén, 2 kedvezményezett eltartott mellett, a nettó jövedelem 4 ezer forinttal emelkedik havonta. A családi kedvezmény járulékok terhére történő érvényesítése ugyanakkor nem érinti a magánszemély társadalombiztosítási-ellátásokra való jogosultságát, nem csökkenti a különböző ellátások alapját, összegét.

A személyi jövedelemadó törvény módosítása növekvő mértékben kedvezményezi az öngondoskodást 2014-től. Egyrészt, az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári befizetésekre elszámolható kedvezmény összege 150 ezer forintra emelkedik (az eddigi 120 ezer helyett) azok esetében is, akik 2020. január 1-je előtt töltik be a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt. Másrészt, bevezetik a nyugdíjbiztosítási szerződés alapján befizetett díjhoz kapcsolódó kedvezményt. A kedvezmény mértéke az adóévben befizetett összeg 20 százaléka, de legfeljebb 130 ezer forint. Lényeges, hogy kedvezménykorlátot is bevezettek. Ha a magánszemély az adójának átutalásáról önkéntes kölcsönös pénztári, nyugdíj-előtakarékossági és nyugdíj-biztosítási nyilatkozatban is rendelkezik, a NAV által átutalható összeg nem haladhatja meg a 280 ezer forintot.

2014-től, a munkáltató által adott, adómentes, vissza nem térítendő lakáscélú támogatásnak minősül az is, ha a kapott támogatást a munkavállaló, hitelintézettől vagy a korábbi munkáltatójától felvett lakáscélú hitelének törlesztésére fordítja. Az adómentesség további feltételei (pl. a támogatás ne haladja meg az építési költség illetve a vételár 30 százalékát) változatlanok.

A hiteladósok helyzetét javítja, hogy a pénzügyi intézmény által elengedett kölcsön követelés akkor is adómentes, ha a kölcsönt nem biztosítja lakóingatlanon fennálló jelzálogjog.

Az 1 millió forintot meghaladó ingatlan bérbeadásából származó jövedelem esetén fizetendő 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás nem számolható el költségként 2014-től.

A tevékenységét egész évben szüneteltető egyéni vállalkozó esetében már 2013-ra vonatkozóan is lehetővé válik a munkáltatóval történő elszámolás illetve az egyszerűsített bevallás valamint az adónyilatkozattal történő adómegállapítás.

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja