Mozgalmas évet tudhat maga mögött az önkormányzat. A polgármesteri hivatal dolgozóinak évzáró rendezvényén jegyzői és polgármesteri értékelést is hallhattak a megjelentek.

A városháza nagytermében az önkormányzati dolgozóknak, még a karácsonyi ünnepek előtt, december 20-án tartották a hagyományos évzáró értékelőt. Elsőként Hegedűsné dr. Hegedűs Mária címzetes főjegyző köszönte meg a polgármesteri hivatal 144 dolgozójának egész éves munkáját, majd lajstromba vette az idén véghezvitt munkát.

– A közigazgatás átszervezése rengeteg előkészítést igényelt, viszont a polgármesteri hivatal valamennyi kollégájának áldozatos tevékenysége révén a városháza jól és hatékonyan működik – mondta el a címzetes főjegyző.

Év elejétől az okmányirodai, a gyámhivatali, gyámügyi feladatok ellátása, valamint több városüzemeltetést érintő tevékenység, továbbá bizonyos népjóléti hatáskörök az Orosházi Járási Hivatal hatáskörébe kerültek. Az oktatási szférában is változások történtek: a A Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont és a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézményt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásába adta át az önkormányzat. Emiatt, valamint a hatékonyabb és gazdaságosabb feladatellátás kialakítása céljából a hivatal szervezeti felépítésének felülvizsgálatára, átalakítására volt szükség.

Hegedűsné dr. Hegedűs Mária összegezte a hivatal elmúlt évi munkáját (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
Hegedűsné dr. Hegedűs Mária összegezte a hivatal elmúlt évi munkáját (Fotók: Kecskeméti Krisztina)

A testületi munkát összegezve a címzetes főjegyző elmondta, 14 testületi ülésen 300 határozatot hozott, 8 rendeletet alkotott és 20 rendeletet módosított a testület. 31 bizottsági ülésen összesen 460 határozatot hoztak a résztvevők.

A beruházásokra kitérve a jegyző kiemelte, idén befejeződött a főtér beruházás kivitelezése.
– A 938 millió Ft összköltségű pályázat 747 millió Ft támogatással valósult meg. Szintén befejeződött a bölcsőde beruházás kivitelezése. Emellett az internet szolgáltatások minőségi javulása Aradon és Orosházán elnevezésű HURO pályázat is lezárult, valamint megújult a játszótér a Kistemplom utcában – hangsúlyozta Hegedűsné dr. Hegedűs Mária. A folyamatban lévő pályázatok közül a szennyvíz beruházást említette meg, illetve a megújuló parkolókat a Spar áruház mellett, és a Széchenyi téren év végéig épülő összekötő járdát. Nyertes projektek voltak idén aVörösmarty Mihály Tagintézmény napelemes fejlesztése, illetve az önkormányzat szervezetfejlesztése.

A Belügyminisztérium által kiírt pályázaton Orosháza is nyert, így március 1-jétől hat Start munkaprogram indult. Összesen 228 főt napi 8 órás munkarendben foglalkoztatnak. Az elnyert összes támogatás közel 266 millió forint. A téli közfoglalkoztatás kapcsán a Türr István Képző és Kutató Intézettel kötött oktatási szerződés keretében összesen 167 fő közfoglalkoztatott tanulhat 15 féle szakmát.

A kultúra területén nagy feladatot jelentett a civil szervezetekkel és a testvérvárosokkal való kapcsolattartás, a városi rendezvények koordinálása. A sporttal kapcsolatban idén emlékeztek meg Orosháza legöregebb létező sportszervezetéről, a 100 éves Orosházi Munkás Testedző Körről. Továbbá nagyméretű műfüves labdarúgó pálya épülhetett a városban, illetve ebben az évben is több szabadidős és diáksport rendezvényt sikerült kifejezetten a gyermekek részére szervezni.

2013-ban egyébként 4 per fejeződött be jogerősen, melyek az önkormányzat pernyertességével záródtak.
– Természetes, hogy a jövő esztendőben továbbra is csak egy célunk lehet: az ügyfélbarát közigazgatás elveinek teljes körű gyakorlati alkalmazása – zárta összegzőjét Hegedűsné dr. Hegedűs Mária.

Újabb 200 millió a kormánytól

A jegyzői évértékelést dr. Dancsó József polgármester folytatta, aki kiemelte: az év egyik legfontosabb feladata volt, hogy a város működőképessége megmaradjon. Mint mondta, ezért nagy konfliktust kellett vállalniuk, ez volt a kommunális adó bevezetése.
– Voltak olyan hangok és vélemények, amelyek arra ösztönöztek, hogy gondoljuk újra ezt a döntést. A lehetséges következményeket is számba véve végül ezt a rendeletet hatályon kívül helyeztük azt remélve, hogy a helyzetet sikerül év végéig megoldanunk. Sikerült, de ez egy nagyon nagy tehertétele volt ennek az évnek – mondta el a polgármester.

dr. Dancsó József polgármester szerint küzdelmes, de sikeres évet zárt Orosháza
dr. Dancsó József polgármester szerint küzdelmes, de sikeres évet zárt Orosháza

Dr. Dancsó József kiemelte, örömteli eseményekben is gazdag volt a 2013-as év, hisz a főtér átadásával a város új arculatot kapott.
– Megformáltuk azt a kétféle azonosságtudatot, amely ezt a várost jellemzi: a paraszt-polgári mentalitást, ami a településalapítók kitartását és szorgalmát jellemezte, és az iparosítás kiterjedésére a ‘60-as évektől jellemző gondolatot, amely szorgalmat és munkaszeretetet hozott ebbe a városba. 269 év után időszerű egy olyan emlékművel, mint az üveg körtefa, tisztelegnünk a városalapítók előtt – hangzott el az értékelésben.

Amint a polgármester fogalmazott, ezek mellett kellett a költségvetési egyensúlyt biztosítani, amiben jelentős szerepe volt a kormányzati támogatásnak, hiszen idén 220 millió forint plusz forrást kapott a város.
– Hála az orosháziaknak, és a kitartó munkának megteremtődtek a szükséges feltételek. Örömmel jelenthetem, hogy további 200 millió forintot nyert a város egy december 17-ei kormánydöntés által. Így azt mondhatjuk, hogy a 2013-as év igen jól sikerült – összegzett dr. Dancsó József.

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja