A hagyományoknak megfelelően a Történelmi Emlékparkban zajlott az 1956-os megemlékezés, október 23-án. A szónok Magyarország jelenkori szabadságért folytatott harcával állította párhuzamba az 1956-os eszméket. – Be kell fejeznünk 56-ot! – hangoztatta Pálffy István.

Pálffy István szerint most fejeződik be 1956, fotó: Kecskeméti Krisztina
Pálffy István szerint most fejeződik be 1956, fotó: Kecskeméti Krisztina

A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese bevezető gondolataiban arra emlékeztetett: 1956. október 23-án a magyarok kivívták a függetlenséget, s a forradalom sikere azóta is élteti hitünket az igazságban. A mi szüleink és nagyszüleink voltak azok, akik megelégelték, hogy idegen hatalmak veszik el a szabadságunkat. A forradalom tanulságát – a jelenkor számára – abban fogalmazta meg, hogy a szabadságért minden korban meg kell harcolni:

– Véghez visszük mindazt, amit szüleinkbe, nagyszüleinkbe vérrel fojtottak bele a szovjetek és a kommunisták. És ha ez 1989-ben nem sikerült, akkor be kell fejeznünk most. Nem engedünk az 56-ból! Többé Magyarország nem hagyja magát megtörni – fogalmazott.

Az események előzményeként említette az 1848-as forradalmat is, hiszen mindkét esetben „egyetemes emberi vágyak és követelések jelentek meg a szabad életre, az imádkozásra, a békés munkára, a saját sorsunk meghatározására.”

– ’56 ugyanakkor keresztény indíttatású forradalom volt – jelentette ki Pálffy. – A kommunista rendszert az egész magyar nép söpörte el, a harcban osztály- és felekezeti különbségek nélkül vettek részt az emberek. (… ) Számunkra ’56 óta parancsa diktálja a bukás okainak, a túlerő jelentőségének, a nagyhatalmak erejének, és az ellenerők súlyának felmérését. Mindez tanulsággal szolgáljon minden magyar nemzeti függetlenségi, szuverenitási küzdelemben bármikor is a történelemben. (…) Kínálkozik a párhuzam 1989-cel és a nemzet jelenlegi törekvéseivel is, az Európai Unió keretein belül a gazdasági önrendelkezés megerősítéséért, pénzügyi függetlenségünkért, energiabiztonságunkért, vagy éppen a vizeink védelméért folytatott gazdaságpolitikai ütközetben.

Mert ne legyen kétségünk. Szabadságunk mai ellenfelei, akik Magyarországban eddig a garantált extra profitforrást látták, nem nyugszanak. Elkövetnek mindent, hogy letörjék önrendelkezési erőfeszítéseinket. Bevetnek minden befolyást, hogy megtörjék a magyarországi rezsicsökkentést, a terhek rájuk történt áthárítását. És ne legyen kétségünk, lesznek itt olyanok – sőt már itt is vannak, még pontosabban el sem mentek -, akik hasonlóan 56-hoz, szálláscsinálói voltak, és ismét lennének a liberális nemzetközi tőkének, a korlátlan szabadpiacnak. Mi magyarok 1956-ban a világ történelmén változtattunk, megmutattuk, hogy a kommunizmus legyőzhető. Ebből következően leküzdhető az is, ami máig itt maradt belőle – fogalmazott Pálffy István.

A diákok méltó műsorral emlékeztek 1956-ra, fotó: Kecskeméti Krisztina
A diákok méltó műsorral emlékeztek 1956-ra, fotó: Kecskeméti Krisztina

A megemlékezés ünnepi műsorát a református iskola diákjai adták, Bárdos Zsuzsa tanárnő felkészítésében. Korabeli viseletek, a témában született irodalmi és zenei szemelvények összeállítása adta az emlékezés hangulatát. A műsor erőssége a diákok nagyszámú, az ünnephez méltó méltóságteljes, és komoly jelenléte volt.

A megemlékezés koszorúzással zárult. A szokásoknak megfelelően a térzenét az Orosházi Fúvószenekar szolgáltatta Fabók László karnagy vezetésével.

forrás: OrosCafe.hu


Képgaléria:

[nggtags gallery=VárosiÜnnepek_20131023]

 

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja