Orosházán kilenc személy halt meg vagy a harcokban vagy a megtorlásban – 1956-ra emlékezünk.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének alkalmából az önkormányzat a hagyományoknak megfelelően a Történelmi Emlékparkban tart megemlékezést, október 23-án 10 órától. Az Orosházi Fúvószenekar 9.45-től térzenét ad. A megemlékező beszédet Pálffy István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese tartja. Ünnepi műsorral az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai készülnek. Az eseményt koszorúzás zárja.

Október 23-ai megemlékezés, a rendezvény plakátja
Október 23-ai megemlékezés, a rendezvény plakátja

Koszorús Oszkár helytörténész kutatásaiban 9 személyről derítette ki, hogy a harcokban vagy a megtorlásban vesztették életüket, ötvenen súlyos börtönbüntetést kaptak, rajtuk kívül még legalább húsz orosházi kapott 1 évet vagy kevesebbet és több orosházit ítélet nélkül tartottak fogva. A Táncsics gimnázium falán tábla őrzi Csepregi Lajos Péter diákvezér és az 56-os forradalmárok emlékét.

forrás: OrosCafé.hu

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja