Sitkei Szabolcs a hollywoodi filmek hátterében

Die Hard 5., Z világháború, Tankcsapda videoklip, X-faktor és Éden Hotel – csak néhány tévés és filmes alkotás, amelyben Sitkei Szabolcs közreműködött.

Szabolcs az Orosházi Városi Televíziónál ismerkedett meg a kamera világával, mára segédoperatőrként olyan hollywoodi film forgatásán is dolgozott, mint a Die Hard 5.

– Mikor kerültél kapcsolatba a kamerával, hogy indult a karriered?

– Az egész úgy kezdődött, hogy szerettem volna operatőr lenni, és elkezdtem az orosházi tévénél dolgozni 1996-ban. Aztán rájöttem, hogy még sem szeretnék operatőr lenni, viszont a technikai része nagyon érdekelt, és a tévénél az alapokat el is tudtam sajátítani. Ezt követően hobbi szinten egyik debreceni barátommal Tokay Péterrel (a Pixel Film alapítója- a szerk.) elkezdtünk videoklipeket csinálni zenekaroknak, először csak ismeretlenebb bandáknak, később a Tankcsapdától kezdve szinte az összes komolyabb zenekarnak. Ez persze hosszú idő volt, nem egyik napról a másikra jöttek a megkeresések.

Sitkei Szabolcs: “segédoperatőrként elégedett vagyok a munkámmal”
Sitkei Szabolcs: “segédoperatőrként elégedett vagyok a munkámmal”

– Agrármérnökként dolgoztál, és munka mellett foglalkoztál a filmes dolgokkal. Hogyan lett a hobbiból hivatás?

– Igen, az Orosfarmnál dolgoztam, aztán elkezdtem többet keresni a hobbimmal, ezért otthagytam az állásomat, amit egyébként nagyon szerettem, de nem éreztem magam jó szakembernek. A saját cégemet 2008-ban hoztam létre, ahol főleg filmes eszközbérlés a profilom. Viszont szükségem volt a kft. létrehozásához egy papírra, ami szakmai végzettséget ad. Ezért a Magyar Operatőrök Társaságának a HSC Stábiskolájába jelentkeztem egy fél éves segédoperatőr szakra. Aztán ennek lett nagyobb haszna is, mert nagyon sok mindent megtanított, és ismeretséget szereztem. Az ottani tanáraim által kerültem be a szakmába, ők hívtak először filmbe dolgozni.

És jött a Die Hard 5

– Milyen filmes és tévés munkáid voltak?

– Az első két évben voltak pangós időszakok, de főleg tévének dolgoztam technikusként, ami valójában ugyan az, mint a segédoperatőr, csak ott másként nevezik. Közreműködtem a Csillag születikben, az X-faktorban, a Hal a tortánban és sok reklám készítésben. Az első nagyobb munkám a Birdsong volt 2010-ben, amely a BBC két részes első világháborús mini sorozata. Ott gyakornok voltam, mivel a film szakmában meg kell mászni a ranglétrát, senkit nem érdekel, hogy milyen papír van, vagy mit tud az ember, csak a tapasztalat és a referencia számít. De szerencsére elvégezhettem segédoperatőri feladatokat is, és sok szakmai fogást el lehet lesni ilyenkor. Több filmben is dolgoztam, például a Z világháború forgatásán. A stáb nagyon jó volt, de ott tényleg csak gyakornoki feladatokat bíztak rám. A forgatás alatt nagyon sok embert ismertem meg, az „A” kategóriás filmek legjavát ők csinálták, a Karib-tenger kalózait, az összes James Bondot, a Harry Pottereket, stb.

A Die Hard 5-ben is gyakornokként kezdtem, de látták, hogy értek hozzá, és előre raktak segédoperatőrnek, később pedig első segédoperatőr lettem. Ezt magamban elég nagy sikernek könyvelem el. A külföldi filmek során olyan emberekkel ismerkedhettem meg, akik a legnagyobb filmekben dolgoznak. Hatalmas profizmussal állnak a munkához. Ez adott talán hozzá a személyiségemhez, próbálok úgy hozzáállni a dolgokhoz ahogy ők, alázattal és profin. Persze ez nem mindig sikerül, nekik sem, és nekem sem, de erre törekszem.
Magyar filmben idén dolgoztam először, Mundruczó Kornélnak a Fehér isten című filmjét forgattuk és egy zenés vígjátékot a Swinget. Most már szerencsére eljutottam arra a szintre, hogy segédoperatőri pozícióra hívnak, nem kell többet gyakornokoskodnom. Idén is nagyon sok reklámot csináltunk, ami szakmai szempontból ugyanaz, mint egy film. Csak azt mondjuk nem két hónap, hanem két nap alatt leforgatjuk. De semmi különbség nincs közte szakmailag.

– Hogy találnak meg ezek a lehetőségek? Életrajzot adsz be, vagy valaki szól érted két jó szót?

– Úgy néz ki, hogy felhív a gyártás, hogy ráérek-e, én meg mondom, hogy igen. (nevet) Már szereztem akkora ismertséget, hogy hívnak. Azt hiszem ahhoz, hogy ebben a szakmában valaki érvényesülni tudjon, a legfontosabb a kapcsolati tőke, aztán a szaktudás, és talán a harmadik a szakmai alázat. A Herkulesbe hívtak először interjúra (éppen most forgatják Magyarországon- a szerk.), előtte mindig csak telefonáltak, hogy menjek. Viszont ezt a munkát most elbuktam, egyértelműen megmondták, hogy az angol tudásom miatt.

– Milyen céljaid vannak, esetleg van-e vágyálmod?

– A cégemet szeretném fejleszteni, és továbbra is szeretnék segédoperatőrként dolgozni. Nem szeretnék előrébb lépni a kamera csapatban sem, mert engem kimondottan ez a technikai része érdekel, amit a segédoperatőr csinál. Vágyálmom az talán még is van, egyszer szeretnék dolgozni egy James Bond forgatáson, az biztos fantasztikus lenne.

Forrás: OrosCafé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux