Letették az alapkövet, indulhat a központi technikai tömb építése az orosházi kórházban. A struktúraváltás 1,4 milliárdos pályázata az egészségügyi szolgáltatás fejlesztését célozza.

A sürgősségi osztály közelében építik fel a kétemeletes technikai tömböt, az épület alapkövét péntek reggel tették le a kórház és a város elöljárói az átadott munkaterületen. Dr. Dancsó József polgármester és dr. Kalmár Mihály, a kórház főigazgatója időkapszulát helyezett el, melyben a kórház alaprajza és vezetőségének névsora mellett az Orosházi Élet legfrissebb lapszámait, illetve néhány pénzérmét helyeztek el.

Hétfőn kezdődnek az 1 milliárd 338 millió forint támogatásból megvalósuló beruházás munkálatai, és csaknem egy évig tartanak. A kivitelező HBF Építőipari Kft. és az Iványi Építőmester Kft. konzorcium várhatóan 2013. júniusára készül el a technológiai tömb építésével, illetve a főépületben tervezett rekonstrukciós munkálatokkal.
– Noha már állami kézben van a kórház, Orosháza önkormányzata továbbra is szívén viseli a sorsát – emelte ki Dancsó József polgármester. – Az önkormányzat elkötelezett volt a pályázat megvalósításában, támogatta azt, biztosítva az akkor szükséges önerőt. Úgy gondolom, hogy az új fenntartó jó gazdája tud lenni ennek a beruházásnak. A térségben élők szempontjából alapvetően fontos az a biztonságérzet, melyet a kórház jelent. A betegek gyors, biztonságos gyógyulása mellett az itt dolgozó csaknem 800 ember munkakörülményeinek javulását is szolgálja a beruházás – emelte ki a városvezető.

Dr. Dancsó József polgármester és Dr. Kalmár Mihály helyezi el az új technológiai tömb alapkövét
Dr. Dancsó József polgármester és Dr. Kalmár Mihály helyezi el az új technológiai tömb alapkövét

A városvezető után a kórházigazgató vette át a szót.
– A három évre visszanyúló pályázat most végre elérkezett a kivitelezési szakaszhoz. Mérföldkő a munkaterület átadása, kezdődhet a központi labort, a képalkotó diagnosztikát, valamint a központi műtőt, sterilizálót magában foglaló technikai tömb építése. Kialakítunk egy központi beteg- előjegyzési és irányítási rendszert is – fogalmazott dr. Kalmár Mihály. – A főépületben a lefontosabb változás, hogy a 3. emeleten lévő nőgyógyászat a nyugati szárnyról a délire kerül át, a szülészet a helyén marad, az ezen az emelten lévő kardiológia viszont a hatodikra kerül – sorolta a főigazgató.
– A nagyszabású beruházás eredményeként színvonalasabb, korszerűbb lesz a kórház egészségügyi szolgáltatása. A jelentős pályázati forrásból az intézmény fenntarthatóan működtethető egységek kialakítására, a betegutak lerövidítésére, a munkakörülmények javítására törekszik. A pályázati forrás egy részét korszerű gépek, műszerek beszerzésére, illetve informatikai fejlesztésre fordítjuk.

Megváltozik a betegút

A munkálatok ideje alatt nagy mértékben megváltozik a betegút az orosházi kórházban. A főbejáratot gyalogos közlekedésre lehet majd használni, de járművel (a kivitelező kivételével) nem lehet behajtani. A Kórház utca irányából a szakrendelő felől változatlan marad a közlekedés, gyalog a betegek a kórház hallján keresztül juthatnak el a sürgősségire a mentőbejáraton keresztül. A mentők, valamint a gépkocsi és beszállítói forgalom a Bajnok utcai hátsó kapun működik majd. Szűkülni fog a parkolási lehetőség.

A kórház vezetősége kéri a betegek és hozzátartozók türelmét az építkezés ideje alatt, és folyamatos tájékoztatást ígért az aktuális változásokról.

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja