A november elsején elindult téli közfoglalkoztatás keretében Orosházán 237-en jutnak napi 8 órás munkához, ami a tavalyi 39 fős létszám többszöröse.

Az idei újdonság, hogy több szakmát is tanulhatnak a résztvevők a következő 6 hónap alatt, olyanokat, amelyekkel a későbbiekben akár a Városüzemeltetési Zrt. keretein belül elhelyezkedhetnek. Mindehhez az önkormányzat több mint 64 millió forintot nyert a Belügyminisztérium pályázatán, ami teljes mértékben fedezi a költségeket.

– Azért tartottuk fontosnak pályázni, mert a téli időszakban a megélhetés magasabb költségeihez biztos munkalehetőséget akartunk biztosítani minél több munkavállalónak – hangsúlyozta keddi sajtótájékoztatóján Zalai Mihály alpolgármester. –Többen a Startmunka-program folytatásaként kerültek a programba.

Felújítják a Képessy utcai épületet, itt is lesznek képzések (Fotó: Rajki Judit)
Felújítják a Képessy utcai épületet, itt is lesznek képzések (Fotó: Rajki Judit)

Az oktatási modul keretében – szakmáktól függően 2, illetve 4 és fél hónapos időtartamban – 15-féle képzésben vesznek részt az érintettek. Többek között motorfűrész kezelő (jogosítvánnyal), uszodamester, fürdőmester, konyhai kisegítő, zsaluzóács, fitnesz instruktor (OKJ), hulladékgyűjtő és -szállító, hulladékválogató és –feldolgozó szakmai alapokat szereznek a résztvevők. Olyanok is iskolapadba ülhetnek, akik a 7. vagy 8. osztályt fejezhetik be ezekben a hónapokban.

– Az oktatásban résztvevők munkaerő-piaci elhelyezkedésük lehetősége növekszik majd az elvégzett tanfolyam révén, amelyhez a szakmai hátteret a Türr István Képző és Kutató Intézet biztosítja – ismertette a hátteret Mák Szabolcs a polgármesteri hivatal munkatársa. A program keretében újítják fel a Képessy utcai egykori főiskolai épületet, ahol a későbbiekben a képzések egy része zajlik. A munkavégzési feladatokat a Városüzemeltetési Zrt. koordinálja.

[box type=”info”]Országos szinten mintegy 200 ezren vesznek részt a téli közfoglalkoztatásban. A kormány erre a célra idén 153, jövőre pedig 183 milliárd forintot fordít.[/box]

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja