Helyi adó: határidő közeledik

 
 

Március 16-a a helyi adó befizetésének legközelebbi határideje, érdemes betartani,
hiszen ezzel elkerülhetjük a késedelmi pótlék megfizetését.

 

Dr. Burai Mihály, a város jegyzője rámutatott, hamarosan be kell fizetni a helyi iparűzési adó esetében a tavalyi évben benyújtott bevallások alapján előírt előleget és az építményadó első részletét, a második részlet szeptember 15-én lesz esedékes. Az egyenlegközlő levél elektronikus kapcsolattartásra kötelezetteknek ügyfélkapura vagy cégkapura érkezik meg, ebben megtalálható minden adószámla bankszámlaszáma is, utaláskor az adóazonosítót vagy a vállalkozás adószámát ne feledjük feltüntetni. Akik számára az elektronikus kapcsolattartás nem kötelező, papír alapon kapják meg az egyenlegértesítőt, a befizetéshez szükséges csekkekkel.

A 2023-as évtől változásokat vezettek be az iparűzési adóval kapcsolatban. A könnyítés lényege, hogy lehetőség nyílik különböző bevételi sávok melletti fix összegű iparűzési adó fizetésre azoknak a kisvállalkozóknak, akiknek a bevételük nem haladja meg a 25 millió forintot, kiskereskedelmi tevékenységet folytatók esetében a 120 millió forintot. Ennek az adóalap-megállapítási módnak a választását május 31-éig be kell jelenteni az önkormányzat felé, az ő esetükben az előlegfizetés időpontja május 31 – mondta el dr. Burai Mihály jegyző..

A helyi adót magánszemély többféle módon fizetheti ki: a rendezés módja lehet átutalás vagy postán csekken történő kiegyenlítés. Ezeknél jóval gyorsabb és kényelmesebb megoldást jelent, ha a csekken lévő QR kód vagy az iCsekk alkalmazással rendezzük a helyi adót. Ez utóbbi esetében első lépés telepíteni az alkalmazást a telefonra, majd pedig az önkormányzattól kapott adószámla kivonaton, vagy határozaton feltüntetett QR kódot használva néhány gombnyomással már készen is van az adóbefizetés. Az önkormányzati adóhatóság városunkban szokásos módon évente kétszer küld értesítést a befizetési határidőkről, legközelebb majd augusztus második felében.

Gépjárműadó kapcsán nem az önkormányzat az illetékes, hanem a NAV. A gépjárműadó befizethető a NAV-Mobil Gépjárműadó-menüpontjában, de a NAV ügyintéző felületén, az Ügyfélportálon (ÜPO) is teljesíthető, illetve a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára is befizethető az összeg banki utalással. Az első részlet fizetési határideje ebben az esetben is március 15. A határozatokat és értesítéseket a NAV elektronikusan küldi mindenkinek, aki rendelkezik elektronikus elérhetőséggel. Akik nem, azok postán kapják meg a papírokat.

Az orosházi polgármesteri hivatal adócsoportját az alábbi ügyfélfogadási rend szerint keresheti esetleges kérdéseivel: hétfőn és szerdán 8-12 óra, 12.30-16 óra, valamint csütörtök 8 órától délig.

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja