Burgonya- és hagymatermelés, épületfelújítás és faültetés is szerepel az újonnan induló Start munkaprogramban. Orosházán 158 ember jut munkához.

A 2013. évi közfoglalkoztatásról szóló beszámolót is tárgyalta április 25-i ülésén a képviselő-testület, amiből kiderült, hogy az önkormányzat tavaly 856 főnek biztosított munkalehetőséget. Ez a program április 30-án véget ért, az önkormányzat pedig újabb programelemekre pályázott az állami szerveknél, háromban már nyert is.

A mezőgazdasági program március 1-jén indult, ebben 30 főt napi 8 órában foglalkoztatnak 10 hónapon keresztül.
– Összesen 6 hektár területen a helyi önkormányzati konyhák számára termelünk vöröshagymát és burgonyát, a többlet mennyiséget pedig elcseréljük más önkormányzatokkal konyhazöldségekre. Emellett gyógynövényeket – mórmályvát és fehérmályvát – valamint vetőmagnak rostkendert termelünk eladásra – mondta a programról Mák Szabolcs közfoglalkoztatásért felelős koordinátor.

A mezőgazdasági programban hagymát is termelnek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A mezőgazdasági programban hagymát is termelnek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az önkormányzati intézményfelújítási program május 1-jén indult. Itt 31 főt foglalkoztatnak napi 8 órában 5 hónapon keresztül, akik a művészeti iskola épületeit újítják fel.
– Elkészül a Vörösmarty utcai épület energetikai felújítása. A teljes fűtéskorszerűsítésre és a nyílászárók cseréjére az önkormányzat 11 millió forint saját erőt biztosít. Az épület külső utcai és udvari homlokzatát is felújítják, a belső helyiségeket kifestik, cserélik a burkolatokat és megerősítik a tetőszerkezetet – ismertette Mák Szabolcs. Emellett az Ady utcai épület (egykori Ifiház) utcafronti ablakait is korszerű hőszigetelésűre cserélik, az épületben festenek, az udvart pedig parkosítják.

A harmadik, úgynevezett Csemete program június 30-án indul 11 fővel napi 8 órában 5 hónapos intervallumban. Ebben fél hektáros területen makkjáról tölgyfákat ültetnek és csemetekertet létesítenek. Az itt nevelődő csemetékből az önkormányzati erdőkben végzik el a szükséges fapótlásokat, a termelés 20%-át pedig értékesítik.

Elindult a hosszú távú közfoglalkoztatás is. Az önkormányzat kérelme és pályázata alapján különböző önkormányzati intézményeknél, civil szervezeteknél és sportegyesületeknél május 6-tól szeptember 30-ig 86 főnek, napi 8 órában biztosítanak munkát.

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja