Az új hulladékkezelési törvény 2014-től több változást is hoz a hulladékgazdálkodás terén. A cél a hulladékképződés visszaszorítása, és a hasznosítás arányának növelése.

Számos DAREH tag, köztük Orosháza is csatlakozott a Békés-Manifest Közszolgáltató Nonprofit Kft-hez, ez a cég üzemelteti majd a Dél-Alföld hulladékgazdálkodási rendszerét.

Városunk testülete júniusban döntött a csatlakozás mellett, mert az új hulladékkezelési törvény kimondja, 2014. januárjától csak engedéllyel rendelkező nonprofit gazdasági társaság végezhet hulladékgazdálkodási közszolgáltatást. A szolgáltatást 2014 júliusától a Békés-Manifest veszi át, a jelenlegi szolgáltatók alvállalkozóként maradnak a rendszerben – nyilatkozta kameránknak az alábbi videóban Csizmadia Ibolya, a DAREH (Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás) elnöke.

[youtube id=”k1-tP4pk4g8″ mode=”normal” align=”center”]

Orosházán tehát a jövőben is a Városüzemeltetésti Zrt. végzi a szemétszállítást, a cég jelenleg 7 kukásautóval rendelkezik, amelyből 6 állandóan műszakban van. Átlagosan havonta 1000 tonna hulladékot gyűjtenek be, amelyet a hódmezővásárhelyi valamint a békéscsabai lerakóba szállítanak ártalmatlanításra, a szelektív hulladékot pedig válogatás után hasznosító cégnek adják át. Ez utóbbi kapcsán a szolgáltató cégnek az egyik legnagyobb gondot a szelektív szigetekről begyűjtött hulladék összetétele jelenti. Sok esetben a lakosság nem a gyűjtőedényen megjelölt hulladékot helyezi el, így válogatás során előfordul, hogy állati tetemet vagy romlott húst találnak. Ez azt eredményezi, hogy a szelektíven válogatott hulladék közel 50%-a szemét. Ezen is segíthet a dél-alföldi régióban a közeljövőben megvalósuló korszerű szilárd hulladékkezelés, melyről bővebben a DAREH oldalán, ide kattintva olvashatunk.

Változik a hulladékgazdálkodási rendszer Fotók: Rosta Tibor
Változik a hulladékgazdálkodási rendszer Fotók: Rosta Tibor

A Dél-Alföldön számos település hulladékgazdálkodásáért felelős DAREH a korábban bezárt szeméttelepek sorsát is rendezi. A környezet védelme, vízkészletünk további szennyezésének megakadályozása érdekében 76 szemétlerakót rekultiválnak 2015 májusáig. A projektet több mint 5 milliárd forintos vissza nem térítendő, uniós forrásból valósítják meg.

Orosháza képviselő-testületének legutóbbi ülésén is téma volt a hulladékgazdálkodás. Korszerű, a szelektív hulladékgyűjtésre is modern helyet biztosító hulladékudvar, valamint átrakó állomás létesül a közeljövőben Orosházán, az Ipari Parkban. Az ehhez szükséges önkormányzati területet használatba kapta meg a hulladékgazdálkodásért felelős társaság.

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja