Tájékoztatás a fűtési szezonra való felkészüléssel kapcsolatban

(A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívása)

Európa-szerte hűvösebb az idő az ilyenkor megszokottnál, előkerült a kabát és az esernyő, lassan beindul a fűtési szezon is. Ebben az időszakban évek óta gyakrabban hívják a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit kéménytűzhöz, fústmérgezéshez, szén-monoxidmérgezéshez. Azonban kellő odafigyeléssel a vonatkozó előírások betartásával, szakmai segítség igénybevételével a baj legtöbbször elkerülhető.

A szén-monoxid-mérgezés napjainkban az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amely sok esetben a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy helytelenül használt tüzelőberendezések miatt következik be. Éppen ezért a tüzelő- és fűtőberendezéseket a kémények műszaki állapotát még idejében szakemberekkel érdemes ellenőriztetni. A biztonsághoz elengedhetetlen, hogy megfelelő időközönként a gázkazánokat is lássa szakértő szem.

A magas energiaárak, fűtési költségek miatt sokan egyre jobb szigetelésű nyílászárókat építtetnek be otthonaikba. Nem árt tudni, hogy ezek akár veszélyesek is lehetnek, a természetes szellőzésre ugyanis minden lakótérben szükség van. Különösen óvatosnak kell lenni ott, ahol a nyílt égésterű berendezések megfelelő légutánpótlása nem megoldott. Ezért már a nyílászáró kiválasztásánál figyelni kell a beépített szellőzőkre, és rendszeres szellőztetés révén a lakótérben is folyamatosan gondoskodni kell a friss levegőről.

A gázkészülékekkel ellátott helyiségekben érdemes CO jelző készüléket is felszereltetni a balesetek elkerülése céljából. A “csendes gyilkosként” emlegetett szén-monoxid ugyanis színtelen, szagtalan toxikus gáz, amely rendkívül gyorsan öl. Meggátolja a véráramban az oxigén szállítását, a mérgezés tünetei pedig (szédülés, nehézlégzés, fejfájás, émelygés, hányinger, gyengeség, súlyos esetben ájulás) jelentkezhetnek hirtelen, vagy fokozatosan is. A megfelelően működő, karbantartott érzékelő berendezés időben jelzi a megnövekedett koncentrációt, s ezzel életet menthet.

A fentiek értelmében a fűtési szezon kezdete előtt, a lakosság legfontosabb feladatai közé tartozik többek között az égéstermék elvezetők, valamint a tüzelő-, fűtőberendezések ellenőrzése, karbantartása, tisztítása.

A kéményseprő-ipari közszolgáltatók a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény, valamint a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának szakmai szabályairól szóló 63/2012. (XII. ll.) BM rendelet alapján végzik feladatuk.

Az égéstermék elvezetők ellenőrzését, tisztítását a közszolgáltatók sormunka keretében hajtják végre, amely tényleges időpontjáról legalább 8 nappal korábban kötelesek az ingatlan használóját értesíteni az ellátásért felelős önkormányzat rendeletében meghatározott módon. Amennyiben az ingatlan használójának a jelzett időpont nem megfelelő, az első időponttól számított 30 napon belül eső második időpontot jelöl meg a közszolgáltató.

Amennyiben a közszolgáltató második időpontban sem tudja a közszolgáltatást elvégezni, az ingatlan használóját, tulajdonosát írásban tájékoztatja a közszolgáltatás 30 napon belüli igénybevételének kötelezettségéről, és ennek elmulasztása esetén a tűzvédelmi hatóság értesítésének közszolgáltatói kötelezettségéről.

A szén-monoxid-mérgezéssel járó balesetek a velük járó anyagi károkkal, személyi sérülésekkel együtt  kis odafigyeléssel és tudatos felkészüléssel megelőzhetőek. A tüzelőfűtő berendezések, az égéstermék-elvezetők és a nyílászárók beszerelésétől kezdve a mindennapi használatig figyelemmel kell lenni a vonatkozó előírásokra, a szakemberek tanácsaira és a szerelési vagy használati útmutatókban foglaltakra.

A köznyelvben “csendes gyilkosnak” nevezett szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, szervezetre gyakorolt hatásai (rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság) könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Ez a gáz a beltérben leggyakrabban előfordul ó toxikus gáz, amely meggátolja a véráramban az oxigén szállítását.

A nyílászárók területén zajló folyamatos technikai fejlődésnek köszönhetően a gyártók egyre jobb szigetelőképességet érnek el. Fontos azonban tudni, hogy a természetes szellőzésre minden lakótérben szükség van. Ezért már a nyílászáró kiválasztásánál figyeljünk a beépített szellőzőkre és rendszeresen gondoskodjunk friss levegőről otthonunkban.

Minden berendezés beszerelését és telepítését bízzuk szakemberre, éljünk a szaktanácsadás lehetőségével egy-egy készülék, vagy rendszer megvásárlása előtt. Az időszakos és kötelező felülvizsgálatok, ellenőrzések elvégzését is bízzuk megfelelő szakképesítéssel rendelkező emberre. Tegyük lehetővé a kéményseprők rendszeres ellenőrzését, és a feltárt hiányosságok megszüntetéséről a lehető legrövidebb időn belül gondoskodjunk.

A szén-monoxid-mérgezés megelőzésének hatékony kiegészítő eszköze a megfelelően működő érzékelő berendezés. Elhelyezése és használata előtt mindig figyelmesen olvassuk el a csatolt tájékoztatókat, útmutatókat.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011 (IX. 6.) BM rendelet 579. § (l)
bekezdése alapján:

“Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő- és fűtőberendezés használható.”

A gázfogyasztó berendezésekre vonatkozóan a nemzetgazdasági miniszter 19/2012. (V/L 20.) NGM rendelete a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló rendelete alapján az alábbi változások léptek életbe 2012. szeptember 01. napjától a földgáz csatlakozó vezetékek és a felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálata kapcsán:

– az ingatlan tulajdonosa köteles a felhasználói berendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az üzembe helyezés. vagy a rendelet hatálybalépését megelőzően üzembe helyezett felhasználói berendezés esetében az el ső műszaki biztonsági felülvizsgálatévét követő 5. évben és ezt követően 5 évente elvégeztetni.

– az ingatlan tulajdonosa köteles a csatlakozóvezeték műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az üzembe helyezés. vagy a rendelet hatálybalépését megelőzően üzembe helyezett csatlakozóvezeték esetében az első műszaki biztonsági felülvizsgálat évét követő 10. évben és ezt követően 10 évente elvégeztetni.

A rendelet hatálybalépése előtt üzembe helyezett felhasználói berendezések, vagy csatlakozóvezeték első műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az ingatlantulajdonos az alábbi időpontig köteles elvégeztetni:

  • a.) az 1981. január 1-je előtt vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében 2013. december 31-ig,
  • b.) az 1981. január 1-je és 1993. december 31-e közötti időszakban üzembe helyezett felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében 2014. december 31-ig,
  • c.) az 1994. január 1-je és 2003. december 31-e közötti időszakban üzembe helyezett felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében 2015. december 31-ig,
  • d.) a 2004. január 1-je és az e rendelet hatálybalépése közötti időszakban üzembe helyezett felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében, vagy az a)-c) pont szerinti időpontban üzembe helyezett, de 200 3. december 31-e után felülvizsgált felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében 2016. december 31-ig.

A műszaki-biztonsági felülvizsgálatot a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról szóló miniszteri rendelet szerinti, műszaki biztonsági felülvizsgálatra jogosító engedéllyel rendelkező gázszerelő végezheti.

Baj esetén kérjük, hívja a 105-öt.

Kérem, hogy a helyben szokásos módon a tájékoztatást települése lakossága számára tegye hozzáférhetővé, illetve juttassa el azokat számukra.

Amennyiben a lakosság körében kérdés merül fel úgy a 68/510-239 vonalas telefonszámon a hatósági osztály ügyintézői adnak tájékoztatást.

Szíves közreműködését megköszönöm.

Orosháza, 2013. október 01.

Tisztelettel:

Süli Zsolt sk.
tűzoltó alezredes, kirendeltség vezető

[box]Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
5900 Orosháza, Gyopárosi út l., Tel./ Fax: 06-68/510-239, E-mail: oroshaza.kk@.katved.gov.hu[/box]

Az eredeti tájékoztatást pdf formátumban innen letöltheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux