Hetedik éve, hogy hatalmas adventi koszorú épül Orosházán, amely köré évről évre több ezren gyűlnek össze az ünnepvárás vasárnapjain. Az idei ünnepi programokat sajtótájékoztatón részletezték a szervezők.

Páratlan összefogással valósulnak meg az ünnepi programok Orosháza főterén − emelte ki a csütörtöki sajtótájékoztatón Kiss László, a Jövő Építők TDM alelnöke, hozzátéve, újdonságot ezúttal is tartogat az adventi programsorozat.

− Épül a korcsolyapálya, amely ezúttal is ingyenes lesz. Hétköznap délelőttönként az iskolák használhatják, délutánonként pedig bárki.

A főtéren helyet kap a mesekönyv, a Betlehem és karácsonyi vásár is lesz, a tavalyinál bővebb kínálattal − sorolta Kiss László.
− Újdonság az adventi naptár, a Jövő Építők TDM jótékonysági kezdeményezésének célja, hogy a nagyobb cégek bevonásával megajándékozza a város óvodás csoportjait. Készítettünk egy 24 ablakos adventi házikót, minden nap óvodások nyitják a soros ablakot, az alatta rejlő ajándékok az egész csoporté − részletezte az alelnök. A kezdeményezéshez még lehet csatlakozni, a cégek információkat a Tourinform irodában kérhetnek.

Csütörtökre 1000 példányban elkészült az Orosházi Advent 2014 kiadvány is, amely minden fontos információt tartalmaz az ünnepi programokról. A kiadvány elérhető a művelődési központban, a vendéglátó egységekben, az önkormányzatnál is. Interneten pedig az Oros-haza Baráti Kör oldalán és Gyopárosfürdő honlapján lehet tájékozódni.

Az Orosházi Advent 2014 programsorozat kiadványnak borítója. Már lehet keresni a 8 oldalas kiadványt
Az Orosházi Advent 2014 programsorozat kiadványnak borítója. Már lehet keresni a 8 oldalas kiadványt

Kiss László hozzátette, a Városüzem munkatársai már hetek óta készülődnek, szerelik a karácsonyi fényeket, építik a korcsolyapályát, hogy november 30-ára minden kész legyen és Orosháza belvárosában egy hónapig minden az ünnepről szóljon.

A gyertyagyújtások köré programokat szervezni a művelődési ház feladata. Pusztai Lajos igazgató kiemelte, a gyertyagyújtások vasárnapjain ezúttal nem csak az iskolások adnak műsort, hanem további fellépők is szórakoztatják majd az érdeklődőket, például a Vivat Bacchus. (Az adventi események programjai itt érhetők el).

Az első gyertyagyújtás november 30-án lesz, és ünnepi műsort a Székács iskola adja, a második adventi vasárnap a Vörösmarty, majd a református iskola diákjai lépnek fel, a legutolsón pedig az Eötvös iskolások − sorolta Pusztai Lajos. A gyertyákat ezúttal Orosháza nagy adózó cégeinek vezetői gyújtják meg, miután megosztották adventi gondolataikat az ünneplőkkel.

Az ünneplők a várakozások és az elmúlt év tapasztalatai szerint idén is több ezren lesznek mind a négy vasárnap. Ezért is fontos hogy hatalmas, 6 méter átmérőjű a koszorú, aminek építéséhez november 28-án kezdenek hozzá az Oros-haza Baráti Kör tagjai a református iskola tornatermében. A szalagok színei ebben az évben is szavazáson dőlnek el. A baráti kör Facebook oldalán november 25-ig lehet választani a három színkombináció közül.

Pusztai Lajos, Kiss László és Kálmán László mutatták be a részletes programot (Fotó: Melega Krisztián)
Pusztai Lajos, Kiss László és Kálmán László mutatták be a részletes programot (Fotó: Melega Krisztián)

− A koszorúra idén új díszek is kerülnek, a Wesley iskolások már el is készítették a darabokat, csak az égetés van hátra − tudtuk meg Kálmán Lászlótól. Az Oros-haza Baráti Kör elnökét már jól ismeri a fővárosi gyertyaöntő, idén is öt gyertyát rendelt az egyesület nevében. Az ünnepi hetek alatt ugyanakkor felhasználják a megmaradtakat is, hiszen egy hónapon keresztül minden este égnek a gyertyák, hétről hétre egyel több.
Ebben az évben is zsíros kenyérrel, forró teával készül a baráti kör, a Rotary Klub jóvoltából forralt bor is lesz.

– Arra biztatok mindenkit, hogy a forró italokat műanyag pohár helyett bögréből kortyolja. Az elmúlt években több ezer műanyag pohár fogyott el az ünnepi rendezvényeken. A környezet védelme érdekében is szorgalmazzuk, hogy az ünnepvárók saját bögrével érkezzenek a főtérre, de készülünk mi is: ajándéknak is kiváló piros ünnepi bögrénken fehér nyomattal lesz rajta az Orosházi Advent 2014 logója és karácsonyi motívumok
– mondta Kálmán László.

Az adventi események kísérőprogramja évek óta a Jótékonysági Mikulás-futás. December 5-én a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat szervezésében ezúttal is várják a csomagokat és a futni szándékozókat is. További részletek a Diáktanyán.

[box]Akik nélkül:Orosháza Város Önkormányzata, Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt., Oros-haza Baráti Kör, Jövő Építők TDM, Orosházi Rotary Club, Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, Orosháza-Gyopárosfürdőért Idegenforgalmi Egyesület és a Petőfi Művelődési Központ.[/box]

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja