Az egyik legmagasabb pedagógusoknak adható kitüntetést, Apáczai Csere János-díjat kapott az egykor Orosházán is oktató Pleskó Ilona. Pedagógusnap alkalmából vehette át a patinás elismerést.

Az Apáczai Csere János-díj az egyik legrangosabb, miniszteri szinten adományozható elismerés tanárok számára. A kitüntetést 1973-ban alapították, azóta kaphatja meg 30, az alap- és középfokú oktatásban dolgozó pedagógus és szintén 30, a felsőfokú oktatásban oktató tanár kiemelkedő oktatási-nevelési-gyógypedagógiai munkájáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységéért minden évben, pedagógusnapon.

Ezt a kitüntetést kapta meg az egykor 25 évig Orosházán oktató Pleskó Ilona is. Május 30-án, a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem campusán Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár adta át a patinás díjat.

Pleskó Ilona átveszi az elismerést Balog Zoltán minisztertől
Pleskó Ilona átveszi az elismerést Balog Zoltán minisztertől

– Váratlanul ért az elismerés, de nagy megtiszteltetés a számomra. Természetesen hatalmas volt a boldogság, amikor kiderült, hogy részesülhetek benne – meséli Pleskó Ilona, aki az orosházi Táncsics gimnázium diákja volt, majd 1969-ben a szegedi József Attila Tudományegyetemen magyar-történelem szakon diplomázott. Ezt követően négy éven át Kazincbarcikán tanított. 1973-ban visszakerült Orosházára, ahol 25 éven keresztül volt pedagógus a Táncsicsban. Innen Budapestre költözött, a II. kerületben helyezkedett el, itt további 16 évig oktatott.

A tanárnő azt vallja, munkája során kiemelkedő szerepet játszott a tehetséggondozás. Tanítványait országos versenyekre készítette fel, diákjai mellett maga is kétszeres Kazinczy-díjas. Nevéhez emellett négykötetes, középiskolásoknak szóló irodalomtankönyv is fűződik. A nyugdíjas pedagógus jelenleg Budapesten él, a nyarakat azonban Orosházán tölti.

Hasonlóan rangos, Németh László-díjat kapott Pusztainé Szabó Margit orosházi címzetes igazgató ezen a rendezvényen.

Forrás: OrosCafe

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja