Orosházán folytatott kötetlen megbeszélést az egyházi ügyekért felelős államtitkár a helyi országgyűlési képviselőkkel és egyházi vezetőkkel.

Kerekasztal egyeztetésre gyűltek össze az egyházak képviselői október 30-án Orosházán Simonka György, a Fidesz választókerületi elnöke meghívására. Dél-Békés országgyűlési képviselőjének invitálását elfogadta Hölvényi György egyházi ügyekért felelős államtitkár is, aki meghallgatta észrevételeiket, és választ adott a felmerült kérdésekre.

– Az előző ciklusban sok érdemi változás történt állam és egyház vonatkozásában, ezért is fontos a párbeszéd és az együttgondolkodás – fogalmazott az államtitkár. Hölvényi György kiemelte, azzal, hogy az egyházak nagyobb részt vállaltak a közoktatásban, egyúttal több feladat is hárul rájuk. Ezekben a feladatokban kívánnak segíteni az kerekasztal beszélgetésen felmerült észrevételek, javaslatok alapján.

– Az első tapasztalatok máris pozitívak, az egyházak nagy lehetőségnek tartják a hit- és erkölcs oktatás bevezetését, és a visszajelzések szerint sok olyan gyermeket tudnak megszólítani, akiket korábban nem volt lehetőségük elérni – összegezte az államtitkár.

Simonka György, Hölvényi György és dr. Dancsó József az egyeztetésen (Fotó: Rajki Judit)
Simonka György, Hölvényi György és dr. Dancsó József az egyeztetésen (Fotó: Rajki Judit)

A felnövekvő generáció tekintetében látja a hitoktatás erősödésének jelentőségét Simonka György országgyűlési képviselő, Fidesz választókerületi elnök is. Kiemelte, az egyik legfontosabb kérdés, hogyan tudják minél hatékonyabban segíteni a kormányzati erők az egyházakat annak érdekében, hogy minél több fiatal megtalálja hitét, melyre támaszkodhat a mindennapokban.

– Az egyházi fenntartású szociális, oktatási intézmények működési költsége mellett a hitéleti programokról is egyeztettünk, és átnéztük a fejlesztési elképzeléseket, valamint a pályázati lehetőségekre is felhívtuk a figyelmet – emelte ki az egyeztetést kezdeményező képviselő.

Egyház és helyhatóság hatékony és széleskörű együttműködésére Orosháza lehet a példa, dr. Dancsó József polgármester, országgyűlési képviselő rámutatott, Orosházán évek óta összehangoltan, egymást segítve dolgoznak.

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja