Közel 70 millióból 34 kamerát helyeznének el Orosháza fontosabb helyein a közbiztonság növelése érdekében. A forrásra pályázik a város, a működést pedig Mezőkovácsházán nézték meg az orosházi rendőrök.

Térfigyelő kamerarendszer diszpécserközpontját adták át április 25-én a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság épületében. Pályázati forrásból építették ki a korszerű eszközökkel felszerelt helyiséget, ahol 24 órás szolgálatban figyelik a rendőrök a kamerák képeit.

Dr. Bede Sándor r. alezredes, a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság vezetője hangsúlyozta: a modern eszközök nagyban segítik majd a rendőrség bűnmegelőzési és bűnfelderítő munkáját.
– A megelőzésben, a tettenérésben és az utólagos felderítésben is kiválóan használható a rendszer. A központba jelenleg 9 településről érkezik kép, de a rendszer bővíthető. Az orosházi kollégák is szeretnének hasonlót a saját körzetükben, ezért nekik is bemutattuk azt működés közben – fogalmazott dr. Bede Sándor.

Orosházán is jó lenne hasonló

Az orosházi rendőrkapitány 10 éve dolgozik azon, hogy Orosházán és a környező településeken is kiépüljön egy hasonló kamerarendszer.
– Rendkívül hasznos dolognak tartom – sommázta véleményét Czecher Péter rendőr alezredes. – A kamerával megfigyelt területen jelentősen csökken a bűnözés, de hatékonyabb a felderítés az ismeretlen tettesek által elkövetett bűncselekményeknél is. Bízom benne, hogy Simonka György képviselő úr segítségével minél hamarabb ki tudjuk építeni a rendszert az Orosházi Rendőrkapitányság illetékességi területén is – tette hozzá az orosházi rendőrkapitány.

Simonka György, Czecher Péter és Bede Sándor működés közben is megnézték a rendszert  (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Simonka György, Czecher Péter és Bede Sándor működés közben is megnézték a rendszert (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A mezőkovácsházi térségben az a cél, hogy mind a 18 település be legyen kamerázva, de itt nem állnának meg a fejlesztéssel.
– Szeretnénk, hogy Dél-Békés mind a 27 településén kiépüljön a kamerarendszer – mondta Simonka György országgyűlési képviselő. – Nemrég tárgyaltunk arról az orosházi képviselőkkel és Czecher Péter rendőrkapitánnyal, hogy Orosházán is olyan térségi központot szeretnénk létesíteni, ahol a Tótkomlóstól Nagyszénásig elhelyezett kamerák képeit látnák a rendőrök . Ez azonban csak közösen, a települések összefogásával valósulhat meg, hiszen a diszpécserközpont felállítása és működtetése komoly költségekkel jár – fogalmazott a képviselő.

Pályázott a város kamerákra

Az átadás napján tartotta ülését Orosháza képviselő-testülete, ahol szintén téma volt a térfigyelő kamerahálózat kiépítése. A rendőrséggel egyeztetett, a közbiztonság szempontjából indokolt helyszíneken helyeznének ki Orosházán 34 kamerát, a járási diszpécserközpont pedig az orosházi kapitányság épületében lenne. A pályázatot minden képviselő támogatta. 2015 végére bruttó 68,5 millió forintból valósulna meg a projekt, a költségeket teljes mértékben pályázati forrásból finanszíroznák.

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja