Helyi foglalkoztatási Paktum az Orosházi járásban

Projekt az Orosházi Járás foglalkoztatási
helyzetének javításáért

Több hónapos igényfelmérés és előkészítői munka, valamint több évi megvalósítás után 2021. július végén lezárult a TOP-5.1.2-15-BS1-2016-00007 azonosítószámú, „Helyi foglalkoztatási partnerség kialakítása az Orosházi járásban” című projekt Orosháza Város Önkormányzatának vezetésével a TOP-5.1.2-15-BS1 – Helyi foglalkoztatási együttműködések című felhívás keretében, 300 millió Ft értékben. A projekt elsődleges célcsoportját a járásban élő hátrányos helyzetű és inaktív álláskeresők alkották. A projekt európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A hátrányos helyzetű és inaktív álláskeresőkre helyeződött a hangsúly 54 hónapon át az Orosházi Járásban, ahol projekt indult a gazdaság aktivitásának növeléséért, a jövedelemszerzési lehetőségek kibővítéséért, és a társadalmi együttműködések erősítésének érdekében. Kiemelt cél volt az inaktív és hátrányos helyzetű álláskeresők munkaerő-piacra történő be-, illetve visszavezetésének támogatása, igazodva a helyi vállalkozók igényeihez.

A paktum közvetlen célja volt az Orosházi Járásra kiterjedő, helyi foglalkoztatási együttműködés létrehozása, melynek keretében képzési és foglalkoztatási programok valósultak meg annak érdekében, hogy a lehető legtöbb ember váljon aktívvá, és lépjen be, vissza a munka-erőpiacra a járás nyolc településén. A program olyan képzéseket biztosított az álláskeresőknek, melyek elvégzésével gyorsabban el tudtak helyezkedni a járásban, hiszen az oktatásokat a munkáltatók keresletére alapozták.

Legfőbb célkitűzés volt, hogy egy perspektívával rendelkező, hosszútávon is megfelelő munkahelyet és megélhetési forrást találjanak a célcsoport tagjai, illetve képzett, megfelelő munkaerőhöz jussanak a munkáltatók.

Emellett a konzorcium a helyi vállalkozások, szervezetek együttműködésének erősítéséért is tett, valamint olyan fejlesztéseket tett lehetővé, melyek hozzájárulnak a munkáltatók gazdasági aktivitásának növeléséhez és ösztönzik a foglalkoztatást.

Az egész járásra kiterjedő program 300 millió forintos uniós támogatás segítségével valósult meg 54 hónap alatt, vagyis 2017. február 1. és 2021. július 31. között, partnerségben a Békés Megyei Kormányhivatallal, a Békés Megyei Önkormányzati Hivatallal, a Jövő Építők TDM Közhasznú Egyesületével és az Európai Uniós Társadalmi Célú Nonprofit Kft.-vel. A foglalkoztatási paktum keretében munkaerő-piaci szolgáltatásban résztvevők száma 2021. június 31-ig 234 fő volt.

További információ: paktum@oroshaza.hu

Sajtóközlemény letöltése:

letoltes_pdf

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja