Legyenek világos, elérhető, de ambiciózus célok, és ezek megvalósításáért tegyünk is meg mindent – összegezte Forman Balázs a település- és gazdaságfejlesztési stratégia lényegét. Ez a stratégia része Orosháza gazdasági programjának, amely 2020-ig határozza meg a város irányvonalát.

Forman Balázs közgazdász, egyetemi docens, húsz éve tanít területfejlesztést, regionális gazdaságtant, regionális politikát, a hazai egyetemek mellett a határon túli magyar felsőoktatásban is elismert szakember. A koncepció elkészítésében területfejlesztési és helyi gazdaságfejlesztési szakértőként közreműködő szakembert a stratégiáról kérdeztük, amely része az Elekes Lajos alpolgármester nevével fémjelzett gazdasági tervnek.

Miért is kell egy ilyen stratégia, milyen célt szolgál?

– A rendszerváltás után hosszú évekig azt hittük, hogy a piac, a láthatatlan kéz majd mindent megold. Azt gondoltuk, hogy csak az a feladat, hogy a piaci mechanizmusok érvényesülését szabaddá tegyük. Nagyon későn döbbentünk rá, hogy a szabad verseny kizárólag az erősek, a piacvezetők, a centrumban lévők luxusa. Vagy lehet, hogy még az övék sem. A nagy multinacionális vállalatok hosszútávú célokat kitűző stratégia alapján dolgoznak: 10-20 évre előre meghatározzák a piaci céljaikat. Ennek elérése érdekében fejlesztenek, beruháznak, új telephelyeket építenek, versenytársakat vásárolnak fel, embereket foglalkoztatnak, hitelt vesznek fel, vagy éppen részvényeket bocsátanak ki. Akkor is ezeket a stratégiákat követik, amikor épp egy válsághelyzetet kezelnek. Össze kell hangolniuk a tulajdonosaik, a munkavállalóik, a menedzsmentjük és a velük kapcsolatban lévők érdekeit. Így működik például a Toyota, a Sony, a Mercedes.

Forman Balázs (Fotók: Zavada Andrea)
Forman Balázs (Fotó: Zavada Andrea)

– A stratégia tervezés lényege, hogy nem lehet csak a máról holnapra élni, aki csak ezt teszi, az elbukik. Fontos, hogy legyenek világos, elérhető, de ambiciózus céljaink és tegyünk meg mindent a legjobb tudásunk szerint, hogy azt el is érjük. A világgazdasági felzárkózásra vágyó országok közül azok váltak sikeressé, akik hosszú távú, olykor 10-20 éves időtartamú fejlesztési tervek alapján irányították a gazdaságukat. Ilyen például Franciaország, Dél-Korea, Japán. Ezt a szemléletet érdemes egy település esetében is alkalmaznunk.

Hogyan áll össze egy ilyen tervezet, mi minden kell hozzá?

– Először is szembe kell nézni a város jelenlegi helyzetével, a lakosság számának változásával, annak okaival, a kor szerinti, a képzettség szerinti összetételével. Fontos tisztában lenni a helyi munkaerőpiac, a kis- és középvállalatok helyzetével, az infrastruktúrával, a környezet állapotával. Második lépésben pozícionálni kell a várost. Meg kell határozni az erősségeket, gyengeségeket, kockázatokat. Be kell azonosítani a lehetséges versenytársakat akár az Alföldön vagy a határ túloldalán a Partiumban, a Bánátban.

Meg kell határozni az elérendő célt: mit szeretnénk látni Orosházán 2020-ban vagy 2030-ban? Mi kell ahhoz, hogy az itt élők megtalálják a számításaikat és a diplomát szerzett fiatalok hazatérjenek?

A víziót kell átformálni először stratégiai cselekvési irányokká majd konkrét, operatív cselekvésekké. Az elfogadandó tervezetnek finanszírozási oldalról is meg kell teremteni az alapját. Ez most elég nehéznek tűnik, hiszen még a rendelkezésre álló uniós források is korlátozottak. De épp ezért is elemi érdek új beruházások Orosházára hozatala, a meglévő vállalkozások erősítése, a helyi erőforrásokra, a helyi közösségekre való építkezés.

Szakértőként mi az ön feladata? 

Meglehetősen összetett és sokoldalú a feladatom. Egyrészt a készülő stratégia elméleti megalapozása, a versenytársak és a külső környezet elemzése a feladatom. Természetesen teszek javaslatot arra is, hogy én mit tartok elérendő célnak Orosháza számára, de itt is nagyon fontos, hogy a helyben élők mit szeretnének, a vállalkozások, a civil szervezetek véleményére külön is kíváncsiak vagyunk. Az, hogy a jelenlegi helyzetből kiindulva az elérendő célok, milyen stratégia mellett  érhetők el, erről szól majd a dokumentum.

[box]A kérdőív (anonim) ide kattintva kitölthető, kérdezni, észrevételt tenni az oroshaza2020@oroshaza.hu e-mail címen, aki szeretné a tervezést nyomon követni, annak javasolják, adja meg elérhetőségét a fenti e-mail címen.[/box]

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja