Orosháza volt a veterános világ fővárosa, még San Franciscoból is érkeztek résztvevők. Az öreg vasak most is lenyűgöztek minden látogatót.

Orosháza volt az elmúlt néhány napban a magyar veterános világ fővárosa. Bár az időjárás vasárnap a csúnyábbik arcát mutatta, ismét egy nagy sikernek voltak tanúi (és létrehozói) az Orosházi Technikai Sportok Egyesülete tagjai, akik ezt a nagyszerű nemzetközi mezőnyt városunkba invitálták.

Az elmúlt 20 év tapasztalata, rutinja és az eddigi orosházi találkozók jó híre csábítja ide kétévente a veteránosok színe javát. Idén is csupán az étterem és a szálloda befogadóképessége  miatt kellett egy idő után (102 nevezőnél) lezárni a nevezési lehetőséget.

Veterán járműben színes igazán a világ Fotó: Rajki Judit
Veterán járműben színes igazán a világ Fotó: Rajki Judit

Pénteken tettek először a városban tisztelgő látogatást az öreg járművek és gazdáik. Ekkor még csak elhúztak, elfüstöltek, elpöfögtek a rajongók előtt. Rövid bemutatkozás,volt ez és bemelegítés  a szombati, 140 km-es túraversenyre.

Meggyónták bűneiket

A versenyzők és az öreg vasak szombaton mindenütt csodálatot és hangos elismerést aratva haladtak, miközben szépen sorjában vették az akadályokat, oldották meg az aktuális feladatokat. A gondos szervezők jóvoltából volt meglepetés is a túrán, mint például Lökösházán a két, bőszen gyóntatni igyekvő szerzetes. De a veterános is olyan, mint a gépe – mindent kibír. A járművek is jól bírták a kiképzést, mindössze egy motorkerékpárt kellett az autómentőnek a hátára vennie. A gyopárosi strand volt a cél és itt már sok fürdőző közelről is megcsodálhatta a masinákat.

Az eső sem akadály az elszánt veteránosnak

A vasárnapra meghirdetett kiállítást majdnem elmosta a vihar, de tudták a veteránosok, hogy várja őket Orosháza közönsége és esővel, rossz idővel nem törődve, az összes (!) jármű megérkezett a főtérre. Természetesen a közönség sem maradt otthon. Ha itt-ott ázva is, ha esernyő alól fényképezve is, de eljöttek a randevúra.

Ezek az idomok…vasárnap az eső ellenére is kiálltak a járművek a főtérre Fotó: Rajki Judit
Ezek az idomok…vasárnap az eső ellenére is kiálltak a járművek a főtérre Fotó: Rajki Judit

Jó szokás szerint ők választották ki a legszebb autó és a legszebb motor díj boldog tulajdonosait. A legszebb motorkerékpár a már két éve is megcsodált NSU 501S lett. Az egykori sportgépet 1928-ban készítették és Mikolasek Tibor hozta ismét hozzánk. A közönség szavazatai alapján a legszebb autó díját Adamkó Rudolf 1927-ben készült Buick-ja kapta. Átadtak a szervezők még egy díjat, mégpedig a legmesszebbről érkezett versenyzőnek. Nehezen lehetett volna felülmúlni ezt a teljesítményt, Mr. Zimányi és fia ugyanis San Franciscoból jött Orosházára.

A záró ebéd után elköszöntek a résztvevők és ki tréleren, ki lábon, elindult haza. A legtöbbet hallható mondat ezekben a percekben a “Két év múlva jövünk!” volt.

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja