Komjáti Lilla az orosházi művészeti iskolában kezdett hegedülni, ma a pécsi egyetem hallgatója, és számos külföldi koncerten is megmutatta tehetségét.

Kína, és számos európai város után a tervek szerint most Mexikóban fog hegedülni Komjáti Lilla, aki Edvin Marton hegedűművésszel turnézik, valamint a Megasztárban ismerté vált Hien új albumán is hallhatjuk zenélni. A huszonkét éves orosházi lányt pályájáról, eddigi sikereiről és jövőbeni terveiről kérdeztük.

Hogy indult a zenei tanulmányod, és miért a hegedűt választottad?

– Az unokabátyám hegedűművész, és gyerekként sokszor hallottam játszani. Már akkor nagyon megtetszett a hegedű. Amikor iskolás lettem beiratkoztam az orosházi Liszt Ferenc Zeneiskolába, vándortanszakra. Ott a második héten ismerkedtem meg a hegedűvel, és úgy döntöttem, hogy ez lesz az igazi. Hat éven keresztül tanultam a zeneiskolában Felföldiné Tóth Erikánál. Középiskolai tanulmányaimat Pesten, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában végeztem, közben tagja voltam a Zuglói Filharmóniának négy éven keresztül. Ott szereztem olyan zenekari gyakorlatot, amivel még most is tudok érvényesülni. Edvin Martonnal is ott játszottam együtt először. Felsőfokú tanulmányaimat 2011-ben kezdtem a Pécsi Tudományegyetem, ahol azóta is klasszikus előadóművésznek tanulok.

Komjáti Lilla (balról a második) Edvin Martonnal is hegedült
Komjáti Lilla (balról a második) Edvin Martonnal is hegedült
Több turnén is részt vettél már. Kikkel és merre jártál?

– A Budapest Strauss Szimfónikus Zenekarral két turnét csináltunk egyszerre Franciaországban. Az egyik könnyebb zenei vonalú produkció volt, sokszor francia sztárokkal közösen léptünk színpadra, és általában ezeken a koncerteken hatezres közönség előtt játszottunk. A másik, ezzel párhuzamos turné Strauss-darabokon alapult, főként keringők szerepeltek műsoron, amelyek balett előadással egészült ki. Legalább öt alkalommal mentünk öthetes francia turnéra. Ezt követően Edvin Martonnal indultam európai turnéra, majd a télen Kínában játszottunk két héten keresztül. A tervek szerint hamarosan Mexikóban, majd ismét Kínában fogunk koncertezni. Nemrég kezdtem Hiennel is együttdolgozni, a stúdiófelvételt már elkészítettük, hamarosan pedig klipet forgatunk. Ő most más stílust szeretne kipróbálni, egy könnyedebb vonósnégyessel képzeli el a közös munkát. Egyik barátom hangszereli az új zenéit, így kaptam a lehetőséget, hogy részt vegyek a produkcióban.

Az iskolát hogy tudod összehangolni a koncertekkel? Hogy fér meg egymás mellett a klasszikus és a könnyűzene?

– Szerencsére nagyon pozitív a légkör az egyetemen, mindenben segítenek, és a turnékat is meg lehet oldani. A tanáraim is fantasztikus művészek, akiktől rengeteget lehet tanulni. Igaz alapvetően klasszikus zenével foglalkozom az egyetemen, ezért sokan elfogultak a komolyzene iránt. Számomra az igényes zene a fontos, függetlenül attól, hogy melyik műfajba soroljuk. Nekem tetszik a klasszikus és a könnyűzene ötvözése, amit Edvin Marton képvisel, és Hien új dalait is szeretem.

Mit tartasz eddigi legnagyobb sikerednek?

– Valójában a turnékat is nagyon élvezem, és a közönségtől folyamatos a visszajelzés. Volt egy Ifjú Tehetségek elnevezésű koncert Pesten, ahol a Zuglói Filharmónia kísért. Ők már profik, rangsorolva országosan a harmadik-negyedik zenekarnak számítanak. Az a koncert nagyon jó volt, nagydolognak éreztem, és valóban kihívást jelentett.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

– Elsősorban szeretnék lediplomázni, majd művészi és tanári diplomát szerezni, később pedig doktorit is, de ez már a távlati tervek között szerepel. Próbálok egy kicsit visszatérni a komolyzenéhez. Szeretek zenekarban és szólóban is játszani, de valójában úszok az árral, és próbálok élni a lehetőségekkel. Mondhatnám, hogy szinte mindegy mit csinálok, csak igényes zene legyen, és hegedülhessek.

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja