77 éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban. A távoli harcmezőkön a 250 ezer fős 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül mintegy 130 ezren estek el, sebesültek meg, vagy estek fogságba.A magyar katonák sorait az ellenség éppen úgy tizedelte, mint a kemény fagy és az éhség.

Hősi halottainkra emlékeztek országszerte a 20. Doni Emléktúra keretében. Békés megye negyedik éve csatlakozik a megmozduláshoz. Antal László, a megyei Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) és az orosházi szervezet vezetője, hagyományőrző alezredes elmondta, a résztvevők 34 km-t meneteltek Tótkomlóstól indulva Kardoskúton át egészen Orosházáig. Az emléktúra az alvégi temetőben található világháborús emlékműnél zárult, ahol a résztvevők és az őket fogadó orosházi polgármester, Dávid Zoltán, gyertyagyújtással emlékeztek a magyar katonákra.

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja