Középiskolások, akik sosem tanultak hangszereken játszani, mégis évek óta szórakoztatják zenéjükkel a közönséget. Hogy lehetséges ez? Bemutatjuk a Tisza iskola zenekarát.

A Tisza Kálmán iskola tanáraiból és diákjaiból álló zenekar péntek este, az Ünnepi Könyvhét keretében Orosházán koncertezett. Ez adta az apropót, hogy bemutassuk őket.

A Szó-Köz Kultúrzenekar vezetője, Körmöczi Zoltán a Tisza iskolában történelmet tanít, de emellett hobbiból zenél is. Hét évvel ezelőtt diákjai azzal keresték meg, hogy néhányan szeretnének hangszeren játszani, tanítsa őket. Zoltánnak egyetlen kitétele volt: lépjenek fel, és mutassák meg, mit tanulnak.
– Több hangszeren játszom. A zeneiskolában zongorázni tanultam, a többi hangszeres tudást autodidakta módon sajátítottam el és több formációban is zenéltem már. Talán ezért kerestek meg a gyerekek engem, aminek nagyon megörültem. A diákok különböző hangszereket választottak, így összejött egy komplett zenekar. Ez nem a profizmusról szól, hanem arról, hogy megszólítom a fiatalokat – avatott be Körmöczi Zoltán.

Körmöczi Zoltán (b2) a zenén keresztül összefogja az iskola diákjait és tanárait (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Körmöczi Zoltán (b2) a zenén keresztül összefogja az iskola diákjait és tanárait (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A kezdetekkor csak iskolai alkalmakon mutatkoztak be, majd városi rendezvényeken is felléptek, később Budapesten és több nagyvárosban is koncerteztek. A felállás folyamatosan változik, ahogy az iskolában, úgy az együttesben is cserélődnek a tagok. Mindenki lehetőséget kap, aki szeretne zenélni. Céljuk, hogy megmutassák: ők is színfoltjai a városnak, nem csak a szakma terén, de a kulturális életben is.

Azt játszanak, amit szeretnének

– Az élet ma már az élethosszig tartó tanulásról szól. A zenélés is erre ösztönzi a fiatalokat: hogy újat tanuljanak, rácsodálkozzanak dolgokra, így tágul a látókörük. Voltak nagyon nehéz sorsú gyerekek is a zenekarban, és nagyon jó volt, hogy a zene által közelebb tudtam hozzájuk kerülni. A tehetségeket is kutatom, például az együttes frontembere, Csiki Gergely már öt éve zenél velünk, szerintem ő igazi talentum – vallja Körmöczi Zoltán.

A zenekar stílusát nehéz meghatározni, hiszen ahogy a tagok változnak, úgy alakul a stílusbeli irányvonal is. Azt játszanak, amit szeretnének. Több megzenésített vers is szerepel a repertoáron, ebből hallhattunk jó néhányat a könyvtár költészet napi rendezvényén és az Ünnepi Könyvhéten is.

[box]A zenekar neve a szavak közötti jelentéstartalomra utal. A mögöttes szándékra, hogy nem minden a dallam, a szövegben van az igazi mondanivaló.[/box]

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja