Január 1-jétől számos ponton módosult az Illetéktörvény. A legjelentősebb változásnak a házastársak közötti vagyonmozgásokhoz kapcsolódó módosításokat nevezhetjük.

Illetékmentes lett ugyanis a házastársak közötti ingyenes és visszterhes vagyonátruházás, valamint a házastársi vagyonközösség megszüntetéséhez kapcsolódó ingyenes vagy visszterhes ügylet. Sőt, ezentúl a házastársak közötti ajándékozást már be sem kell jelenteni az adóhatóság felé. Fontos kiemelni, hogy ezek az új mentességi szabályok az élettársi kapcsolatra nem alkalmazhatóak.

Jelentős kedvezményként értékelhető, hogy a magánszemély vagyonszerzők az első lakástulajdonuk megszerzése esetén értékhatártól és életkoruktól függetlenül kérhetik, hogy a NAV számukra 12 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyezzen az illetékfizetési kötelezettség teljesítése során. Pozitívan változnak a lakóház építésére alkalmas telektulajdon megszerzéséhez kapcsolódó kedvezmény szabályai is. 2014-től ugyanis már abban az esetben is törölni kell a 4 évre felfüggesztett illetéket, ha a lakóház felépítését bizonyító használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány nem az adózó, hanem a tulajdonostárs, vagy az ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog jogosítottja (pl. a haszonélvező) nevére szól.

A követelések elengedése körében két új ajándékozási illeték alóli mentesség lép életbe. Ezáltal illetékmentes az osztalékra vonatkozó követelés elengedése, továbbá a csődegyezség keretében, valamint a felszámolási eljárásban történő követelés elengedés, feltéve, hogy nem a tag a követelés jogosultja – tájékoztatott Jegyinák Attila sajtófelelős.

Változik a regisztrációs számmal rendelkező személy termőföldszerzéséhez kapcsolódó illetékmentességi szabály is. Ennél a kedvezménynél az illetékmentesség feltétele, hogy vagyonszerző a birtokbaadástól számított 5 éven keresztül a megszerzett termőföldet nem idegeníti el, nem terheli meg, illetve azt saját maga műveli. A módosítás szerint ezek a feltételek a birtokbaadástól, de legkésőbb az illetékkötelezettség keletkezését követő 12. hónap utolsó napjától megkezdődnek.

Szigorítás történt a térítésmentes eszközátruházáshoz kapcsolódó illetékkedvezmény, valamint a kedvezményezett átalakulás, kedvezményezett eszközátruházás, kedvezményezett részesedéscsere, illetve a kapcsolt vállalkozásokra irányadó visszterhes vagyonátruházási illetékmentesség feltételeiben. Eszerint e kedvezmények nem alkalmazhatóak, ha a vagyonszerzőt olyan államban jegyezték be, vagy üzletvezetésének helye olyan államban található, amelyben a társasági adó mértéke nem éri el a 10 százalékot vagy a részesedések értékesítéséből származó jövedelmet nem terheli a társasági adónak megfelelő, legalább 10 százalékos mértékű adó. A vagyonszerzőnek ezentúl nyilatkozatot kell arról, hogy a fenti feltételek rá vonatkozóan nem állnak fenn.

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja