Jubileumi rendezvénnyel ünnepelték az orosházi öblösüveggyár ötvenedik évfordulóját. Volt születésnapi torta és bemutatták a szalagról elsőként legördült üveget is.

0 évvel ezelőtt, 1963-ban az orosházi gyár megalapításával kezdődött a hazai üveg csomagolóanyag-gyártás mai napig töretlen sikertörténete. A gyár jelenlegi tulajdonosa, az Owen-Illinois Inc. (O-I) európai és hazai képviselői a gyár jelenlegi és korábbi munkatársaival, partnereivel és a város vezetőivel közösen ünnepelte október 11-én a jeles évfordulót.

A rendezvény keretében jubileumi emlékművet avattak az ünneplők, valamint megkoszorúzták a Szűcs Albert tiszteletére emelt emlékművet. Ő volt a gyár felépítését és sikeres beüzemelését irányító kormánybiztos, és a gyár első igazgatója. Angelo Breviari, az O-I Magyarországért és Olaszországért felelős vezetője az ünnepségen elmondta, az orosházi üveggyár jelentős mértékben hozzájárul a cég sikeréhez.

Czellecz Attila, Szokup Lajos, dr. Dancsó József és Angelo Breviari a jubileumi táblánál (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
Czellecz Attila, Szokup Lajos, dr. Dancsó József és Angelo Breviari a jubileumi táblánál (Fotók: Kecskeméti Krisztina)

– Az itt készülő, első osztályú termékekkel a legnagyobb nemzetközi ügyfeleinket látjuk el. Vevőink a kiváló minőség és szakértelem miatt választanak minket, és célunk, hogy innovatív megoldásainkkal a jövőben is hozzásegítsük ügyfeleinket a sikerhez – fogalmazott a vezető.

– A hazai üveggyártás fellegváraként az orosházi gyárnak meghatározó szerepe volt abban, hogy a kis, alföldi városból Békés megye egyik ipari centruma váljék – mondta el ünnepi beszédében Czellecz Attila, az O-I orosházi gyárának igazgatója, aki megmutatta a gyártószalagról elsőként legördült üveget is.

Dr. Dancsó József polgármester arra hívta fel az ünneplők figyelmét, hogy a mai Orosháza alapjait elődeink szorgalma, tudása teremtette meg. – Ennek egyik, a város szempontjából is legjelentősebb mozzanata az üveg magyarországi fővárosának története – emelte ki.

Az ünnepi tortából jutott a gyár dolgozóinak, családtagjainak egy-egy szelet
Az ünnepi tortából jutott a gyár dolgozóinak, családtagjainak egy-egy szelet

Az 50. születésnapra természetesen torta is járt: a gyárat formázó sütemény első szelete Szokup Lajos gyáralapítót illette, aki egykori építésügyi miniszterhelyettesként tevékeny részt vállalt abban, hogy az üveggyárat ne Celldömölkre, hanem Orosházára telepítsék, ahol akkoriban találtak földgázt.

Az O-I 1995-ben vásárolta meg az orosházi öblösüveggyárat, az elmúlt két évtizedben számos fejlesztéssel – például a kazán újraépítése, a transzformátor állomások alatti kármentő rendszer kiépítése – járult hozzá a gyár versenyképességének növeléséhez. Az üveg csomagolóanyag-gyártó vállalat világszerte 21 országban 79 gyárat működtet, központja az ohiói Perrysburgben található. 22 ezer munkatársával évente 10 ezer különböző üvegipari megoldást kínál a világ 85 országából származó 50 ezer vevőjének, a piacvezető élelmiszer- és italmárkák egyik kedvelt partnere. Az O-I 2012-ben 7 milliárd dolláros árbevételét ért el.

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja