Az intézmény korábbi igazgató-helyettese, Kisné Bor Emília kapta az egy éves igazgatói megbízást a református egyházközségtől.

Miután Pusztainé Szabó Margit nyugdíjba vonult, az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola új igazgatóval kezdi a tanévet. Kisné Bor Emília 1985 óta tanít az intézményben, tizenegy évig igazgató-helyettesként is tevékenykedett, augusztus 21-én pedig megkapta egy éves igazgatói megbízását az orosházi református egyházközségtől. Az új igazgató elmondása szerint tovább folytatják az emelt óraszámú angol nyelvoktatást, a keresztyén pedagógiát, valamint a Zsolnay-módszert, amely már évek óta meghatározza az iskola munkáját.

– Milyen változások lesznek az iskolában szeptembertől?

– Az idei tanévben a törvényi változások lesznek a meghatározóak. Életbe lép az új Nemzeti Alap Tantervre (NAT) épülő kerettanterv, folytatódik a mindennapos testnevelés bevezetése, új elem az egész napos foglalkoztatás, amely átmenet nélkül minden tanulóra vonatkozóan kötelező. Helyi tantervünkben továbbra is kiemelt szerepet szánunk az emelt szintű angol nyelvi oktatásnak, az idén mindkét induló első osztályunk két tanítási nyelvű osztály. Örömünkre szolgál, hogy a már meglévő idegen nyelvi lektorunk mellett, pályázati támogatással újabb anyanyelvi tanárt tudunk fogadni. Így minden osztályban tanít majd angol anyanyelvű tanár. Ezen felül nagy változás nem lesz, folytatjuk a már megkezdett munkát, tovább visszük a hagyományos értékeinket.

Kisné Bor Emília az eddigi értékek mellett újítani is szeretne (Fotó: Rajki Judit)
Kisné Bor Emília az eddigi értékek mellett újítani is szeretne (Fotó: Rajki Judit)
– Melyek azok az értékek, amelyeket továbbvisznek?

– A Zsolnai pedagógiát természetesen folytatjuk, amelynek lényege az értékek közvetítése, a magyar nyelvhez való kötődésünk, a hazaszeretet, a kulturális értékeinkhez való ragaszkodás. Nevelőmunkánkban a helytörténeti ismeretek előtérbe helyezése, a nemzeti önismeret áll. Fontosnak tartjuk a határokon kívüli magyarság kultúrájának megismerését, velük való kapcsolattartást. A másik pedig a keresztyén pedagógia, ami meghatározza a mi működésünket. Nagy hangsúlyt fektetünk a keresztyén szellemiségben történő nevelésre, a keresztyén erkölcs és vallási értékek, hagyományok továbbadására, a lelki nevelésre.

– Az Ön pedagógusi munkája mennyiben fog változni azáltal, hogy igazgató lett?

– Pusztán annyiban, hogy kevesebb óraszámom lesz, de bízom benne, hogy ugyanúgy részt veszek majd a gyerekek mindennapi életében, mint eddig. Megtisztelő számomra, hogy engem kértek fel az intézményvezetésére. Közel 30 éve dolgozom ebben az iskolában, 11 évig voltam igazgatóhelyettes, így tudatában vagyok erősségeinknek, de annak is, miben lehet még fejlődnünk. Ismerve és bízva munkatársaim szakmai igényességében, hiszem, hogy irányításommal megfelelünk majd az elvárásoknak, és közös erővel tovább öregbítjük iskolánk jó hírnevét.

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja