A világhírű orgonavirtuóz, Varnus Xaver húsz esztendő után visszatér Orosházára, és június 11-én nagyszabású hangversenyt ad az evangélikus templomban, amelyen, világelsőként, felhangzik majd Bach Máté Passiójának és Ravel Bolerójának két orgonára írott változata, amelyekben az ifjú csodaorgonista, Barnkopf Balázs játszik majd együtt a mesterrel.

Sűrű volt Xaver elmúlt 15 éve. 2004-ben négyezer ember és a királyi család előtt koncertezett a Canterbury-i székesegyházban, 10 esztendeje a Művészetek Palotája orgonáját avatta fel.
2010-ben a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetést, a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vehette át, 2013-ban pedig teltházas, ünnepi koncertjeivel ő nyitotta meg a Berlini Nyári Fesztivált a Berlini Dómban, majd a Toledói Nemzetközi Orgonafesztivált, októberben. 2014-ben őt kérte fel Fischer Iván a 30 éves Budapesti Fesztiválzenekar Bach-maratonjának nyitókoncertjére. De azt a bizonyos nagybetűs Koncertet, amelynél nagyobb tisztesség nem érhet muzsikust e földi létben, 2014 augusztusa tartogatta számára: 50-dik születésnapja alkalmából a nagy Bach sírja fölött adott teltházas hangversenyt a lipcsei Tamás-templomban.

Varnus Xaver 27 országban több mint háromezer hangversenyt adott életében. Övé a zenetörténet egyetlen négyszeres platina orgonalemeze, amelyet a SONY a Művészetek Palotájának nagyorgonáján rögzített, YouTube felvételét pedig 5 millióan nézték meg.

[youtube id=”-6NJgqX5UiQ” mode=”normal” align=”center”]

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja