Orosháza Város Önkormányzata a 71/2020. (VII.9.) K.t., 72/2020. (VII.9.) K.t., 73/2020. (VII.9.) K.t., 74/2020. (VII.9.) K.t. és 75/2020. (VII.9.) K.t. határozatokkal elindította a Településrendezési eszközeinek részleges módosításának tervezését gazdaságfejlesztés érdekében. A módosítás a 69/2017. (III.31.) K. t. határozattal elfogadott szerkezeti tervet és a Helyi Építési Szabályzatról szóló 9/2017. (III.31.) önkormányzati rendeletet érinti a város öt különböző helyszínén.

  1. A Kakasszéki majorban működő üveghulladék-kezelő telephely Gip-1745 jelű ipari építési övezetbe kerül át. A jelenlegi és a tervezett övezeti paraméterek csak a zöldfelületi fedettség mértékében térnek el egymástól. Megmarad a telken belüli védőterület előírása is, a 10 m széles sávot cserjével és fával kell beültetni. A változtatás a 0460/10 helyrajzi számú telket érinti.
  2. Gyopáros városrész déli részén, az ott élők kezdeményezése alapján, a Napsugár és a Kárász utca menti telekcsoportok üdülőövezetből Lf-2423 jelű falusias lakóövezetbe kerülnek át. Az építési övezeti paraméterek a jelenlegi előírásokkal megegyezők maradnak. A helyszínhez déli irányban kapcsolódó Szentesi út melletti telkek már jelenleg is lakóövezetben vannak.
  3. Szőlő városrész súlyponti fekvésű, 6069/1, 6070 és 6146 helyrajzi számú telkein a Zkk jelű közkert és a Vt jelű településközpont vegyes terület elrendezése változik a Krisztusban Hívő Nazarénus Gyülekezetek Orosházi Gyülekezetének imaháza és egyéb létesítményei elhelyezése érdekében. Településrendezési szempontból a terület alkalmas erre a funkcióra, és a fejlesztés elindíthat egy városrész-központ képződést a környéken. A helyszíntől ÉNy-ra lévő telkek belső részének feltárására szolgáló tervezett utat a szabályozás továbbra is biztosítja.
  4. Az egykori üveggyári szolgálati lakások Kgl jelű különleges övezetében a zajvédelmi határértékek helyi szabályozása megszűnik, e helyett a Helyi Építési Szabályzat módosítása rögzíteni fogja, hogy a gazdasági célú átalakulás alatt álló övezet zajvédelmi szempontból gazdasági területnek minősül. Az építési övezeti paraméterek a jelenlegi előírásokkal megegyezők maradnak.
  5. Rákóczitelep Bónum nevű külterületi részén, a Téglagyári úttól K-re lévő Borsika utca, Jegenye utca, Kamilla utca, Málna utca és Paprika utca közterületének tervezett szélesítését a módosítás megszünteti, az utcák távlatban is a jelenleg kialakult szélességűek maradnak. Az utcák zártkerti ingatlanokat és néhány tanyát tárnak fel, a terület nagyrészt beépítetlen.

A módosítás leírása teljes terjedelemben a következő web-helyen található:

http://ujleptekbt.hu/tervanyag/oroshaza/folyamatban/modositas_2020/modositasi_terv.pdf

A módosítási tervanyag egyeztetését ezennel megindítom. A Partnerségi véleményezés az Orosháza város településfejlesztési, településrendezési és településképpel kapcsolatos feladataival összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 19/2017. (VII. 3.) önkormányzati rendelet szerint történik.

Lakossági fórumra kerül sor a módosítások ügyeiben 2020. november 10-én 1000 órától a Városháza 1. emeleti tárgyalójában.

Tisztelt lakosaink és egyeztető partnereink véleményeiket 2020. november 18-a éjfélig közölhetik elektronikusan a novak.peter@oroshaza.hu címen, írásban pedig postai úton az 5900 Orosháza, Szabadság tér 4-6. címre.

 

Dávid Zoltán
polgármester

 

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja