Tájékoztatás

a vendéglátói egységek, üzletek üzemeltetői részére

a közterület-használat szabályairól

 

A védelmi intézkedésekről szóló 176/2021. (IV.15.) egyes vészhelyzeti intézkedésekről szóló Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésben foglalt rendelkezésre figyelemmel a közterülethez közvetlenül csatlakozó vendéglátó üzletnek 2021. december 31-ig  nem kell a közterület-használati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.

Fontos azonban kiemelni, hogy a díjmentes használat feltételei a következők:

  • a használat csak a közterületnek a közterülethez közvetlenül csatlakozó vendéglátó üzlet előtti részére a vendéglátó üzlet közterülethez csatlakozó épülethatára szélességében történhet és
  • a használat célja csak a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza működtetése lehet.

 

A díjmentes használat azonban nem mentesít az Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület-használat rendjéről szóló, 12/2015. (V. 27.) számú önkormányzati rendelete szerinti közterület-használat engedélyezése alól. A hivatkozott rendelet meghatározza, hogy a közterületet a rendeltetéstől eltérően használni – a jogszabályban meghatározott eseteket kivéve – kizárólag a tulajdonos hozzájárulásával lehet. Így a jelenleg érvényes településképi bejelentéssel rendelkező vendéglátóipari üzlet tulajdonosainak/használóinak is közterület-használati engedély iránti kérelmet kell benyújtaniuk a közterület-használat megkezdése előtt. Ennek elmulasztása jogtalan közterület-használatot jelent és szankciót vonhat maga után.

 

Amennyiben tehát az Ön közterülethez közvetlenül csatlakozó vendéglátó üzlete terasz működtetése céljából közterületet kíván igénybe venni, vagy a közeljövőben ezt tervezi, abban az esetben szíveskedjen hivatalunkat felkeresni a településképi eljárás, valamint közterület-használati hozzájárulás kiadása iránti eljárás lefolytatása érdekében, az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

 

  • Városfejlesztési és Városüzemeltetési Iroda ügyintézője, Jankóné Tóth Olga Polgármesteri Hivatal, „A” épület, II. emelet 11. iroda (telefon: 06-68/514-266)

 

A hiánytalanul benyújtott kérelem alapján a helyi rendeletben foglalt feltételek teljesítése esetén a közterület-használat engedélyezésre kerül, melyben rendelkezés történik a 2021. december 31. napig történő díjmentességéről.

 

Polgármesteri Hivatal

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja