HULLADÉK KISOKOS

Ezzel a címmel indítunk sorozatot a helyi médiában, hogy tisztább és élhetőbb településünk, környezetünk védelmére hívjuk fel a figyelmet és ötleteket adjunk, hogy hogyan lehet apró odafigyeléssel tenni egy szép és tiszta városért.

Első cikkünkben összefoglaljuk a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, valamint bemutatjuk, hogy a különböző fajtájú hulladékok hol és hogyan helyezhetők el. Később mindig az egy-egy hulladékfajtával kapcsolatos tudnivalókat, illetve a hulladék közszolgáltatással kapcsolatos aktualitásokat ismertetjük részletesebben. Tegyünk együtt egy szebb és élhetőbb városért!

 

 

GYERMEKEINKÉRT GYŰJTSÜNK SZELEKTÍVEN!

Miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés?

Napjainkban egyre többet olvashatunk róla, hogy a klímaváltozás és a környezetszennyezés milyen problémákat okoznak, melyek a gyermekeink és unokáink jövőjét is fenyegethetik. Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy egy élhető és egészséges világot hagyjunk a következő nemzedékre. Újrahasznosítás nélkül a műanyagok nagy része idővel elporlad és mikroméretű szemcseként bekerülhet az élelmiszer körforgásba, hosszú évszázadokra mérgezve a környezetet és az embereket. A háztartásokban keletkező hulladék jelentős része újrahasznosítható lenne, ha megfelelő tisztaságban és külön válogatva kerülne a feldolgozókba. Ma már minden településen elérhető a szelektív hulladékgyűjtés. Családi házas övezetben házhoz menő rendszerben, társasházak esetében gyűjtő szigeteken keresztül történik a gyűjtés.

A szelektív edényekbe a tiszta műanyagot, fémet és papírt kell helyezni, amit a békéscsabai válogató üzemben anyagfajtánként szétválogatnak, és újrahasznosításra kerülnek. Kiöblítve ide helyezhető például a műanyag PET palack, üdítős doboz, tisztítószeres flakon, tejfölös pohár, csomagoló- és kartonpapír, fém sörös- és konzerves doboz.

Az üveget csak a kijelölt konténerekbe tegyék! Az ilyen típusú konténerekbe kiöblítve az italos és befőttes üvegek, valamint az egyéb öblös üveg gyűjthetőek. Ne keverjék sem a szelektív, sem a vegyes hulladék közé az üveget, mivel annak feldolgozása más módon történik! Az üveggyűjtőkbe a sík és ablaküveg nem tehető, mert a gitt és a hőszigetelt üvegek távtartója akadályozza a feldolgozást.

A zöldhulladékot is külön kell gyűjteni, abból komposzt készül. Igényelhető házi komposztáló edény is, azonban aki külön zöldhulladék gyűjtő edénybe végzi a gyűjtést, az is csak a fűnyesedéket, a leveleket, zöldségek héját, gyomokat és az apróbb ágdarabokat tehet bele.. A vastagabb ágakat összekötve maximum egy méteres darabokban tegye ki a gyűjtési napon, vagy aprítsa bele a házi komposztálóba. Ételmaradékot és egyéb zsíros, olajos mellékterméket ne tegyen a zöld edényekbe!

Ami nem gyűjthető külön, csak az kerüljön a vegyes (szürke) kukába!

A háztartásokban keletkező szelektíven nem gyűjthető vegyes hulladék, pl pelenka, szennyezett csomagolóanyag és törlőpapír, szennyezett műanyag zacskó, zsebkendő, stb. A vegyes szemetet soha ne keverjék egyik szelektív edénybe se, mert ezzel mások munkáját nehezítik és a szelektív hulladék feldolgozása lehetetlenné válik. A vegyes edénybe se kerüljön vegyszeres vagy festékes csomagolóanyag, szárazelem vagy akkumulátor, ételmaradék, zöld növényi hulladék, állati tetem, üveg, salak és építési törmelék.

Nagyon fontos, hogy a városban található 32 darab hulladékgyűjtő szigetet megfelelően használják a lakosok  – a konténerekbe nem kerülhetnek vegyesen a hulladékok. Ezért a jövőben külön helyszínre kerülnek a vegyes és szelektív szigetek, valamint a szelektív konténerek teteje le lesz zárva és csak az adott hulladék típusnak megfelelő méretű nyílás lesz a fedélen. Reméljük, ezzel javulni fog a szigeteken tapasztalható helyzet.

A feleslegessé vált lomokat évente két alkalommal gyűjti össze a szolgáltató a városban a

naptárban megjelölt időpontokban. Lomtalanításkor kérjük, hogy a kihelyezett tárgyak mérete ne haladja meg az egy méteres kiterjedést, illetve  kézi erővel is mozgathatóak legyenek. Az idei évben a járványhelyzetre tekintettel csak ősszel lesz lomtalanítás szeptember 14-18. között.

Keletkezhetnek olyan hulladékok is, melyek a fent felsorolt kategóriákba nem tartoznak bele.

A május 18-án újra megnyílt hulladékudvarokba ezeket helyezhetik el a lakosok az alábbiak szerint:

  • autógumi (évente 4 db 70 cm-nél kisebb ingatlanonként)
  • használt sütőolaj és zsír (évente 25 liter ingatlanonként)
  • elektronikai hulladék (évente 5 db ingatlanonként)
  • veszélyes hulladék (vegyszeres és festékes doboz, száraz elem, akkumulátor, stb évente 5 kg fajtánként és ingatlanonként)
  • építési törmelék (évente 500 kg ingatlanonként)
  • zöld hulladék (1 m3 alkalmanként)

Tegyünk együtt egy tisztább jövőért!

Segítő közreműködésüket előre is köszöni a DAREH!

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja