Orosháza Város Jegyzője, mint kereskedelmi hatóság – a beérkezett megkeresésekre figyelemmel – az alábbiakról tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot.

Azon üzletek, amelyek a Kormány 46/2020. (III. 16.) Korm. rendeletében előírtak alapján, a veszélyhelyzet idejére térnek el a kereskedelmi hatóság nyilvántartásában szereplő nyitvatartási időtől, és 15.00 órakor bezárnak, az erre vonatkozó adatváltozást a kereskedelmi hatósághoz nem kötelesek bejelenteni.

Kérem ugyanakkor, hogy az üzlet nyitvatartási idejének változásáról a vásárlók felé előírt tájékoztatási kötelezettségüknek tegyenek eleget.

A Kormány 48/2020. (III.19.) Korm. rendelete az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és csomagküldő kereskedelem vonatkozásában – a Korm. rendeletben meghatározott és korábbi felhívásomban is közzétett esetekben – lehetővé teszi a kereskedelmi tevékenység folytatását a kereskedelmi hatósághoz történő bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül.

Minden egyéb esetben a kereskedelmi tevékenység bejelentéssel, illetve működési engedély birtokában folytatható, és a nyilvántartásba vételi kötelezettség fennáll. A kereskedő a bejelentéskor, illetve a működési engedély iránti kérelemben megadott adatokban bekövetkezett változást haladéktalanul, illetve a nyitva tartási idő változása esetén az azt megelőző nyolc napon belül köteles bejelenteni a jegyzőnek.

A bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenység megszüntetését a kereskedő a megszűnést követően haladéktalanul köteles bejelenteni a jegyzőnek. Az üzletköteles termék forgalmazására szolgáló üzlet megszűnését a megszűnést követő nyolc napon belül be kell jelenteni a jegyzőnek.

A megszüntetést követően a kereskedelmi tevékenység újbóli végzésére csak új, illetékköteles bejelentési kérelem benyújtását követően, illetve új működési engedélyezési eljárás lefolytatásával van lehetőség.

A kereskedelmi tevékenységre vonatkozó jogszabályok a kereskedelmi tevékenység szüneteltetésének a bejelentését nem teszik lehetővé.

Amennyiben a kereskedő a veszélyhelyzet miatt úgy dönt, hogy az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenységét átmenetileg, a veszélyhelyzet idejére megszünteti, és az üzletet bezárja, de a kereskedelmi tevékenységét nem kívánja véglegesen megszüntetni, azt az üzlet nyitvatartási idejében bekövetkező változásként tudja a jegyzőhöz, mint kereskedelmi hatósághoz bejelenteni – megjelölve azt az időtartamot, amíg az üzlet zárva tart.

Az üzlet ismételt kinyitása esetén szintén a nyitvatartási időben bekövetkezett változást szükséges bejelenteni.

Az adatváltozások bejelentése illetékmentes, arra elektronikus úton, ügyfélkapun, illetve cégkapun keresztül van lehetőség.

Dr. Horváthné dr. Barta Edit
jegyző

[gview file=”http://oroshaza.hu/wp-content/uploads/2020/03/SJegyzo-tit20032514180.pdf”]

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja