A Magyarországi Baptista Egyház
Orosházi Gyülekezete

Az Orosházi Baptista Gyülekezet valamikor az 1800-as évek végén alakult.

Pontos adat nincs róla, annyit tudhatunk, hogy eleinte magánházaknál tartották az istentiszteleteket. Első imaházuk a Rákóczi út – Tass utca – Huba utca közé eső részén volt, a Petrik-féle pékség mellett

A Baptista Gyülekezet épülete a Kohán György utcán
A Baptista Gyülekezet épülete a Kohán György utcán

Egyháztörténeti jelentőségű, hogy a Magyarországi Baptista Egyház első nyomtatott énekeskönyvét egy orosházi testvér (Király András) adományából jelentették meg. A nyomtatás Békéscsabán történt, de az előszó alján ott olvashatjuk: Orosháza, 1906. szeptember hó. Az énekeskönyv külön érdekessége, hogy bevezetőjében „Ének-iskola” található a kottaolvasás elsajátításához.

A második világháború után a gyülekezet új istentiszteleti helyre költözött. Egy raktárépületet alakítottak át imaházzá és gondnoki lakássá a korábban Bokányi Dezső, ma Kohán György utca 12. szám alatt. Ez az épület az 1980-as évek végére életveszélyessé vált, így a közösség új imaház építéséről határozott. Az új imaház, melynek átadása 1990-ben volt, ugyanazon a telken épült fel, ahol a korábbi is állt.

Orosházán ritkán volt helyben lelkész, története során először Arad, majd Nagyszalonta, Tótkomlós, Kondoros, Szeged, majd ismét Kondoros lelkipásztorai látták el a szolgálatot.

Istentiszteleti alkalmak

  • vasárnaponként 15.00 órától

Cím: 5900 Orosháza, Kohán György utca 12.

Kapcsolattartók:

  • Nikodémné Szedmohradszki Zsuzsanna, 20/775-8064
  • Nikodém Noémi, 20/886-3918
Képgaléria:
Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja