A hulladékgyűjtő szigetek kálváriája, avagy tegyünk környezetünk egészségéért és szépségéért

A hulladékgyűjtő szigetek kálváriája, avagy tegyünk környezetünk egészségéért és szépségéért

A környezettudatosság, a társadalom – kiemelten a helyi közösség – tagjai számára a legmegfelelőbb, hosszútávú környezeti értékeket célzottan megalapozó gondolkodás. Ebből ered egy olyan magatartásforma, amelynek gyakorlati célja nem más, mint az ember és a környezete viszonyának harmonikus megteremtése. Ha ez hiányzik, akkor a környezeti érzékenység nem épült ki és indokolttá teszi a környezeti nevelés tudatformálásának hangsúlyozását.

Alapvetően ezt célozzák azok a szelektív hulladékgyűjtő szigetek is, amelyek szerepe a lakossági szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése. Hiába hasznos azonban egy kezdeményezés, ha ezt a lakosok nem tudják jól használni. Esztétikai, egészségügyi okból is aggályos az állandóan újratermelődő – telepszerű – szeméthalom. Nincs intelligens hulladékgyűjtési attitűd. Ez tapasztalható Orosháza egy-egy – frekventáltnak tekinthető – területi részén kialakított hulladékgyűjtő sziget körül is. A biológiailag lebomló hulladék, állati tetem, elektromos és elektronikai eszközök, építési és bontási törmelékek, gumiabroncsok módszeres elhelyezése a hulladékgyűjtő szigeteken, a szelektív hulladékgyűjtés eredeti rendeltetését bomlasztják.

A szelektív hulladékgyűjtés az alapja a hulladék újrahasznosításának. Ezért különösen fontos, hogy a szigeteken a hulladékok ne keveredjenek össze, a megfelelő címkével ellátott hulladékgyűjtő edényzetbe kerüljenek, azok megtelte esetén pedig ne körülöttük felhalmozott illegális hulladékdeponáció látványa generálja a társadalom meghatározó többségének jogos felháborodását. Mindez a folyamatos elszállítással lényeges többletköltséget generál, amellett, hogy az illegális hulladékelhelyező felelősségre vonásának szükségességét sem nélkülözheti. Ezzel kapcsolatos eljárásaink elindultak, az elkövetők jogi számonkérésével.

Felhívom a tisztelt lakosok figyelmét a hulladékgyűjtő szigetek rendeltetésszerű és előírásnak megfelelő használatára, az illegális hulladéklerakás szigorú mellőzésére, az illegális hulladéklerakást végző személyeknek a Polgármesteri Hivatal látókörébe emelésére.

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja