Gázártámogatás

az együtt lakó, többgenerációs családoknak

Az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII.21.) számú Korm. rendelet 2022. szeptember 9. napján hatályba lépett 7/A. §-a megteremtette annak lehetőségét, hogy az ún. többgenerációs családi házban élő családok rezsicsökkentett áron kapjanak gázt. A kedvezményt azok a családi fogyasztói közösségek vehetik igénybe e jogszabályi rendelkezés alapján, akik olyan – társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő – egy-egy példát említve, családi házban, ikerházban, osztatlan közös tulajdonú ingatlanban élnek, ahol legfeljebb 4 egymástól elkülönülő – azaz önálló – lakásrendeltetési egység található, de csak egy közös gázórával rendelkezik.

Azt, hogy miként kell értelmezni a kedvezmény szempontjából figyelembe vehető ingatlant, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet határozza meg, ami szerint a lakás olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, amely a lakóhelységeit (lakószoba, étkező), a főzőhelységeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helységeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyzó, wc), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helység) együttesen tekintve, lehetővé teszi a pihenést, a főzést, az étkezést, a tisztálkodást, a mosást, az illemhely használatot és az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását.

A jogszabály rendelkezésének megfelelően az egyes lakások helyiségeinek együttesen, tehát a másik lakás/lakások helyiségeitől jól elkülöníthető módon kell a fenti funkciókat biztosítani (önálló egységet alkotó szoba, konyha/amerikai konyha, fürdőszoba wc-vel egyben vagy külön).

Ahhoz, hogy az ilyen lakóegységekkel rendelkező ingatlanban igénybe lehessen venni az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett gázárat, hatósági bizonyítványt kell kérni a Polgármesteri Hivatal Jegyzőjétől, aki ebben a dokumentumban megállapítja az ingatlanon található önálló rendeltetési egységek számát.

Ez az eljárás kérelemre indul és a Jegyző a hatósági bizonyítványt 8 napon belül abban az esetben állítja ki, amennyiben az ingatlanon a lakások meglévő állapota megfelel a Korm. rendelet szerint ismertetett lakás meghatározásnak.

Az aláírással ellátott kérelem az Orosházi Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Településüzemeltetési Osztályánál írásban személyesen vagy postai úton nyújtható be, illetve e-papíron is előterjeszthető.

A kérelmet a lakossági fogyasztónak kell benyújtania és a döntés előkészítésével megbízott szervezeti egység – Városfejlesztési és Településüzemeltetési Osztály – helyszíni szemle lefolytatását követően, ismételten hangsúlyozva 8 napon belül hozza meg döntését.

Amennyiben a helyszíni szemle alapján az ismertetett jogszabályi rendelkezések szerinti ingatlanfeltétel nem állapítható meg, a Jegyző a hatósági bizonyítvány kiadását döntésével megtagadja.

Felhívom a tisztelt ügyfelek figyelmét arra, hogy csak abban az esetben terjesszék elő kérelmüket, amennyiben az előzőekben részletesen ismertetett feltételeknek megfelelnek.

Tisztelettel kérem a kérelmet előterjesztő ügyfeleket, hogy kérelmükben tüntessék fel telefonos elérhetőségüket, arra való tekintettel, hogy a helyszíni szemle időpontját a Hivatal munkatársai egyeztetni tudják.

Információval és kérdéseikre adandó válaszokkal előzetesen is rendelkezésükre áll az Orosházi Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Településüzemeltetési Osztálya az alábbi elérhetőségeket:

Püspöki-Sinka Edit osztályvezető: puspoki.s.edit@oroshaza.hu

06 68 514 287

Dr. Krámli Tamás osztályvezető-helyettes: kramli.tamas@oroshaza.hu

06 68 514 243

Szántó Péter műszaki ügyintéző: szanto.peter@oroshaza.hu

06 68 514 209

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja