Pályázat – TOP-3.1.1-16-BS1-2017-00009
“Orosháza Város kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése II. ütem”

Kedvezményezett neve: Orosháza Város Önkormányzatajobbfelso

Projekt címe: Orosháza Város kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése II. ütem

Szerződött támogatás összege: 328.753.216,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

 

A projekt tartalmának bemutatása:

 A „Fenntartható települési közlekedésfejlesztés” II. ütemének keretében a Hajnal utca Hajnal köz, a Kórház utca, Bajnok utca, valamint Ady utcai parkolók, a város környezeti színvonalához illeszkedő térítés nélkül használható parkolóhelyek kerültek kialakítása. Ezen kívül a meglévő kerékpárutakból 3 szakasz került felújításra. Orosháza Város területén a parkolási kérdések különösen nagy nehézséget jelentenek. A gépjárművek számának egyre nagyobb mértékű növekedésével egyre nagyobb feladatot jelent a város közlekedésszervezésének hatékony tervezése. A város lakossága abban érdekelt, hogy a városban zavartalanul közlekedhessen s ügyintézési, bevásárlási stb. ideje alatt a járműve biztonságos helyen a KRESZ szabályainak megfelelően egyen elhelyezhető. Ugyancsak ebben érdekeltek az intézmények és a vállalkozók is, továbbá, hogy üzleti partnereik, vevőik járművel is felkereshessék őket. A város önkormányzata abban is érdekelt, hogy a várost minél több vendég keresse fel és az itt tartózkodás idejére járműveiket szabályosan tudják várakoztatni. Tervezés során az alábbi parkolók kerültek kiválasztásra.

1. számú parkoló: Hajnal utca és a Hajnal közben kialakításra kerüt parkolók száma 65 db.

2. számú parkoló: A Kórház utca K-i és Ny-i oldalán, a meglévő aszfaltburkolatú úthoz csatlakozóan, 39db + 1 db mozgáskorlátozott személygépkocsi parkoló építése.

3. számú parkoló: A Bajnok utca K-i oldalán, a meglévő aszfaltburkolatú úthoz csatlakozóan, 23 db + 1 db mozgáskorlátozott személygépkocsi parkoló építése.

4. számú parkoló: az Ady utcában parkolóhelyek száma 55 db, továbbá a szükséges akadálymentesített járdák kiépítése, közlekedésbiztonság javítása.

Az új parkolók építésén kívül, a meglévő kerékpárforgalmi létesítmény korszerűsítésének tervezésére került sor. A tervezés során feltárásra kerültek az előzménytervek, sor került a meglévő kerékpáros hálózat feltérképezésére, a tervezett nyomvonalak helyszíni bejárására. A bejárások során feltérképezésre került a meglévő infrastruktúra vonalvezetése, keresztmetszeti kialakítása, domborzati viszonyai, burkolatminősége, közlekedési kapcsolatai, illetve az esetleges problémás, veszélyes helyszínek kiszűrése. Ezek alapján kerültek az alábbi nyomvonalak kiválasztásra.

1. szakasz: Bajcsy Zsilinszky utca páratlan oldal a Katona utcától a körforgalomig
2. szakasz: Vásárhelyi út a vasúttól a Gárdonyi utcáig
3. szakasz: Szarvasi út a Raksányi köztől az Üveg közig.

A projekt hozzájárul a település, az orosházi járás fejlődéséhez, illeszkedik a regionális programokhoz, úgymint: természeti-épített környezet védelme és fejlesztése, élhető régió megvalósítása, akadálymentes Magyarország, a helyi építési előírásokhoz és ezek közlekedést alátámasztó részeihez.

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.12.31.

Projekt azonosító száma: TOP-3.1.1-16-BS1-2017-00009

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja