Pályázat – TOP-3.1.1-16-BS1-2017-00008
“Orosháza Város kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése I. ütem”

Kedvezményezett neve: Orosháza Város Önkormányzatajobbfelso

Projekt címe: Orosháza Város kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése I. ütem

Szerződött támogatás összege: 666.164.656,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

 

A projekt tartalmának bemutatása:

Hazánkban az elmúlt években számos új kerékpárforgalmi létesítmény épült, de a hálózat még mindig nagyon „hézagos” és sok üzemelő kerékpárút szakaszon a minőség is messze van az elvárható szinttől. Orosháza Város Önkormányzatának hosszú távú céljai közé tartozik, hogy a települést összefüggően átszelje a kerékpárforgalmi hálózat rendszere! A következő időszak legfőbb feladati közé tartozik a közterületi fejlesztések kiteljesítése, a zöldfelületek gazdagítása és az igazgatási, kulturális, oktatási intézmények, közösségi létesítmények megújítása. A közlekedés racionalizálása érdekében javítani szükséges a városrész kerékpárral való átjárhatóságát a fő irányokban. A város jelenleg 27 km kerékpáros forgalmi hálózattal rendelkezik, részben önálló vonalvezetésű kerékpárút, részben gyalog-kerékpárút közös nyomvonalon vagy kerékpársávon. Szabadidős célra nincs külön hálózat, pedig a turizmus fejlesztése megkívánná az attrakciók összekapcsolását, ezért a városvezetés elhatározta, hogy I. ütemben az „Alföld gyöngye”-ként ismert Gyopárosfürdőt kívánja kerékpáros hálózatba kapcsolni. Tervezés során a beavatkozási területeken a biztonságos, gyors és kényelmes kerékpározás lehetőségének megteremtése volt a főbb szempontunk.  Kerékpárút kiépítésével biztonságos útvonalon lett elérhető a népszerű Gyopárosi wellnes fürdő és a környező tavak, ezen kívül az útvonal a települések közötti hivatásforgalmi célokat is kiszolgálja. Az útvonal épített és természeti értékei, a kiindulási és érkezési pontok ismertsége várhatóan ország-szerte népszerűvé, vonzóvá teszi ezt az útvonalat elősegítve a terület idegenforgalmi, gazdasági potenciáljának növelését.

Kerékpárutak elkészültével 1829 m új kerékpárúttal bővült a város kerékpárút hálózata. Az új kerékpárút szakaszokon kívül, a meglévő kerékpárforgalmi létesítmény korszerűsítésére is sor került. A tervezés során feltárásra kerültek az előzménytervek, sor került a meglévő kerékpáros hálózat feltérképezésére, a tervezett nyomvonalak helyszíni bejárására. A bejárások során feltérképezésre került a meglévő infrastruktúra vonalvezetése, keresztmetszeti kialakítása, domborzati viszonyai, burkolatminősége, közlekedési kapcsolatai, illetve az esetleges problémás, veszélyes helyszínek kiszűrése. Felmérésre kerültek a kerékpáros hálózat fejlesztésének lehetőségei, a szolgáltatási színvonal növelésének lehetséges módjai (többek között a meglévő kerékpárút szélesítése, pihenőhely létesítések stb.), a kritikus pontok, veszélyes keresztmetszetek megszüntetésének lehetőségei. Felmérést követően az alábbi szakaszokon tartottuk fontosnak a beavatkozást:

1 szakasz: Bajcsy -Zsilinszky páros oldal a Kerek utcától a körforgalomig

2 szakasz: Vásárhelyi út a Bajnok utcától a vasútig

3 szakasz: Szarvasi út az Üveg köztől a Vég közig.


A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.12.31.

Projekt azonosító száma: TOP-3.1.1-16-BS1-2017-00008

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja