Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Az Eötvös József Téri Általános Iskolát 1986. augusztus 30-án adták át. 2011 szeptemberétől a Szeged-Csanádi Egyházmegye vette át az Előd utcai óvoda és a teljes körűen felújított iskola fenntartását.

Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda (az Eötvös téri iskola fotója)
Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda (az Eötvös téri iskola fotója)

Az Eötvös József Téri Általános Iskolát 1986. augusztus 30-án adták át. Az új konyhát és ebédlőt, továbbá Kiss István Kossuth díjas művész alkotását, Eötvös József szobrát 1988-ban avatták fel. 1990-ben készült el a nemzetközi méretű sportcsarnok, azóta városunkban ez az intézmény a házigazdája különböző sportágak jelentős nemzetközi eseményeinek s emellett kiemelkedő közcélú rendezvények helyszíne is. A gazdagodó sportudvar a testnevelés órákon túl napközis csoportok szabadidős tevékenységének és a térség szabadtéri rendezvényeinek is helyszínt biztosít.

Az 1988-ban átadott Eötvös József szobor.
Az 1988-ban átadott Eötvös József szobor.

Az első igazgató Orbán János volt. A tantestületi létszám ekkor 43 fő. A 23 tanulócsoportban 714 tanuló oktatása-nevelése kezdődött meg.
1991-től 1996-ig Puskás Tibor került az intézmény élére, aki az egészséges életmódra nevelés mellett a magas szintű testnevelés-képzésre fektette a hangsúlyt. 1996-tól 2007-ig Bogdánffy Csaba látta el az igazgatói feladatokat. Ekkor vált az intézmény jelmondatává Eötvös József útmutatása: „A tudás olyan kincs, amelyet az ember mindenhová magával vihet.” 2007-től az iskola Orosháza Város Általános Iskolája Eötvös József Tagintézményeként működött, a főigazgatói teendőket Pusztainé Szabó Margit, az Eötvös József Tagintézmény vezetését Mucsi Ágnes igazgató látta el.

A pedagógiai munka pilléreit a kezdetektől fogva a testnevelés, a matematika-számítástechnika és a nyelvoktatás emelt óraszámú képzései alkotják, de folyamatos a fogadókészség a fokozott gondoskodást igénylő tanulók ellátására is. 2007-ben indult a sportiskolai oktatás. Alsó tagozatban mindennapos testnevelés van, felsőben különböző sportágakban egyesületi, illetve sportiskolai keretek között sportolnak a fiatalok. Az eddigi eredmények közül kiemelkedik a több alkalommal elnyert Apáczai díj és a rangos sportteljesítmények: az olimpikon triatlonista Góg Anikó, a tornász Kiss Renáta, a profi labdarúgóvá váló Petneházi Márk, Kerekes István, Kocsis Dávid, a kézilabdázó Kocsis Tamás, Balogh Zsolt, valamint az autó-krosszos Jelinek Zsolt. Az Eötvös díjas pedagógusok és tanulók különösen tettek az intézmény hírnevének öregbítéséért. Ma is sajátjuknaknak tekintik Eötvös üzenetét: „A csupán tudást adó iskola csonka iskola. A tudást és nevelést is adó iskola a teljes iskola.”

2011 szeptemberétől a Szeged-Csanádi Egyházmegye vette át az Előd utcai óvoda és a teljes körűen felújított iskola fenntartását. Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda első tanévét 351 tanuló 16 osztályban és 98 óvodás négy csoportban kezdte el. Foglalkoztatásukról, 52 alkalmazott – köztük 37 pedagógus – gondoskodik. A hitoktatók munkáját az Orosházi Jézus Szíve Plébánia esperese, dr. Laurinyecz Mihály kanonok szervezi. Tovább fejlődik az intézmény felszereltsége. A Humánus, katolikus szellemű nevelés az elmúlt negyedszázad értékeit megőrizve új távlatot nyitott a közoktatás helyi rendszerében.

Eötvös József Katolikus Iskola
Igazgató: Korcsok Marianna igazgató
Igazgatóhelyettes: Gombkötő Valéria

Cím: 5900 Orosháza, Eötvös tér 2.
Telefon: 68/411-355
Fax: 68/512-110
E-mail: titkarsag@eotvosoh.hu
Honlap: eotvosoh.hu

Eötvös József Katolikus Óvoda
Óvodavezető: Szőke-Molnár Csilla

Cím: 5900 Orosháza Előd u. 15.
Telefon: 68/412-941
Mobil: 30/223-9568
E-mail: ovoda@eotvosoh.hu
Honlap: eotvosoh.hu

 

Képgaléria:
Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja