Megint feldübörögnek a gépcsodák július végén, megcsodálhatják a veterán járműveket.

XI. Orosházi Veteránjármű Fesztivál és X. Horváth Károly Emléktúra
XI. Orosházi Veteránjármű Fesztivál és X. Horváth Károly Emléktúra

Immáron 11. alkalommal ad otthont városunk a veterán járművek nemzetközi találkozójának július 25, 26, 27-én. Az Orosházán kétévente rendezett esemény mindig nagy sikert arat, a szervező Orosházi Technikai Sportok Egyesülete reméli, idén sem lesz másként.

Több mint száz olyan járművet csodálhat meg a közönség, melyek – mai szemmel nézve – mosolyogni való végsebességükkel, teljesítményükkel a maguk korában kiemelkedőnek számítottak és amelyek még őriznek valamit a kézműves mesterek tudásából, a szakma szeretetéből. Régen ugyanis nem gyártották, hanem alkották a gépeket, és a mostani veteránosok újból átélik ezt az alkotó folyamatot. Minden restaurálás egy újabb felfedezés, minden alkatrész kincs, ha sikerül fellelni. A folyamat végén, ha kicsit füstölögve, kicsit durrogva is, de újra életre kel a motor és vele együtt a történelem. Ebben a mozgó múzeumban a veterános a történész, régész, restaurátor és műgyűjtő egy személyben.

Július végén hasonló gépcsodákat láthatunk Orosházán (Archív fotó: Rajki Judit)
Július végén hasonló gépcsodákat láthatunk Orosházán (Archív fotó: Rajki Judit)

Az idei találkozót német, szlovák, szerb és szlovén járművek és tulajdonosaik avatják nemzetközivé. Pénteken érkeznek és még ezen a napon 18 órától bemutatkoznak a város közönségének egy felvonuláson. Ekkor a Springer dűlőn érkezik a mezőny Gyopárosról, majd a Szt. István út, felüljáró, Huba utca, Rákóczi utca Táncsics utca, Könd utca útvonalon vonulnak végig, majd a Huba és Szent István utcákon veszik az irányt újra Gyopáros felé.

Szombaton a hagyományos Horváth Károly Emlékverseny indul, melynek során mintegy 140 km-es túraversenyen vesznek részt a járművek és gazdáik, akiknek sok feladattal és néhány meglepetéssel is szembesülniük kell a kilométerek legyőzése mellett. A cél idén is Gyopároson, a fürdő területén lesz.

Vasárnap testközelből nézhetik meg az érdeklődők a mozgó közlekedési múzeum sztárjait. Ezúttal a Kossuth utca helyett az új főtéren lesznek kiállítva az autók és motorok és idén is Orosháza közönsége ítélheti oda a legszebb autó és legszebb motorkerékpár díját az arra érdemesnek.

Forrás: OrosCafé

Leave a Comment

Lap olvasása Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Scroll to Top
Orosháza Önkormányzatának honlapja